Zalaegerszeg

2006.07.07. 02:29

Vízzel is fűtenének

Zalaegerszeg (vézsé)- Az Aquaplus Kft. a városon belül is kiépítene olyan közműrendszert, amely geotermikus energia hasznosításával csökkentené a gázfogyasztók növekvő terheit, derültki tegnap a zalaegersze-gi önkormányzat ülésén.

Mórocz Zsolt

600 milliós beruházást vállalna az Aquaplus Zalaegerszeg (vézsé) - Az Aquaplus Kft. a városon belül is kiépítene olyan közműrendszert, amely geotermikus energia hasznosításával csökkentené a gázfogyasztók növekvő terheit, derült ki tegnap a zalaegersze- gi önkormányzat ülésén. Mint ismeretes, az aquaparkot üzemeltető cég há-rom éve ilyen technológiával biztosítja a pózvai egészségügyi komplexum hőellátá-sát, s ez a terve a megyei kórház Zrínyi úti épületegyüttesével is. A tömb keleti sarkában lévő szabad területen termelőkutat fúrna, és ezt távvezeték kötné össze az andráshidai visszasajtoló kúttal. A nyomvonalon így a város számos intézményét - például az uszodát, az egészségügyi főiskolát és kollégiumát, a számviteli főiskolát, a Deák és Széchenyi SZKI-t, a Ganz és Munkácsy SZKI-t, a Landorhegyi és Pais Dezső általános Iskolát, illetve a Gönczi áMK-t is csatlakoztatni lehetne a rendszerhez. A projekt mintegy 2,2 millió köbméterrel csökkentené a város földgázfogyasztását. Noha az esetek többségében a rendszer nem teljesen váltaná ki a hagyományos technikai megoldásokat, 30 százalékos gázáremeléssel kalkulálva csak a városi önkormányzat által fenntartott intézményekben mintegy 7,2 millió forintot lehetne megspórolni 2007-ben. A testület ülésén tegnap tárgyalt előterjesztés szerint egyébként az Aquaplus Kft. 15 éves koncessziós jogot kér cserébe a minimum 18 hónap alatt megvalósítható, mintegy nettó 600 millió forint értékű beruházásért, s ez idő alatt a mindenkori gázdíj 85 százalékáért vállalná a szolgáltatást. A gazdasági bizottság álláspontját ismertető Rigó Csaba egyebek mellett azzal érvelt az elképzelés mellett, hogy a beruházás nem igényelne önkormányzati forrást, így gazdasági kockázatot sem jelentene. Dékány Endre, a műszaki bizottság elnöke szintén támogatta az előterjesztést, ám hangsúlyozta, kíváncsiak a projekt részleteire. A szakbizottságok vezetőihez hasonlóan a közgyűlés tagjai is igent mondtak, ez azonban egyelőre csupán elvi egyetértést jelent. Az összesen mintegy ötven előterjesztést megvitató közgyűlés tegnap úgy döntött, az építési engedélyek megszerzésére augusztus 31-ig ad haladékot a város több pontján TREVI SILO rendszerű automata kútgarázs kialakítását tervező cégnek, a Segment Ltd.-nek. Határozat született továbbá arról, hogy augusztus 1-jétől bevonják a fizetős parkolási rendszerbe az év elején kialakított Batthyány utcai leállósávot, a Berzsenyi utcán pedig - lakossági kérésre - a Biró Márton, illetve Stadion utcától keletre eső tízemeletes épületek környezetét. Zalaegerszeg (vézsé) - Az Aquaplus Kft. a városon belül is kiépítene olyan közműrendszert, amely geotermikus energia hasznosításával csökkentené a gázfogyasztók növekvő terheit, derült ki tegnap a zalaegersze- gi önkormányzat ülésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!