Vörösiszap

2011.01.20. 10:11

Iszapömlés: január végéig dönthetnek a károsultak az építésről

Január 31-ig dönthetnek építési szándékukról a vörösiszap-katasztrófa károsultjai, utána már csak használt lakást vásárolhatnak, vagy pénzbeli kártérítést kérhetnek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtökön.

MTI

A közlemény szerint a kormányhatározatban az újjáépítésre megadott június végi határidő csak így tartható. A károsultakkal október óta folyamatosan egyeztető Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ jogi munkacsoportja szerdán három tulajdonossal kötött szerződést új építésű ingatlanra.

A katasztrófavédelem közlése szerint a kolontári lakópark építése jól halad: a mintaház tetejének ácsmunkáit befejezték, két ingatlan lábazati falának építését megkezdték, hat házhelyet mértek ki, és négy ház alapját beöntötték.
   
A térségben a folyamatos eső miatt az iszaptározókhoz vezető utak nehezen járhatók; a külterületeken összegyűjtött vörösiszapot szállító teherautók megcsúsztak, megsüllyedtek, és az útra rengeteg sarat hordtak fel. A Tósok és Kolontár közötti összekötő út a folyamatos takarítás ellenére erősen szennyezett. A lerakókba Kolontár külterületéről szerdán 2900 köbméter anyagot hordtak be - áll a közleményben.
   
Az újjáépítésen szerdán 338 szakember dolgozott 185 munkagéppel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!