Vörösiszap

2010.10.28. 11:59

Iszapömlés - A devecseri romatelep felszámolását sürgeti az RPT elnöke

A vörösiszappal elöntött Devecser romák által lakott Dankó-telepének felszámolását, az ott élő több száz szegény ember lakhatásának sürgős megoldását kérte a Makai István, a Roma Polgári Tömörülés (RPT) elnöke a megye és a város vezetőitől, miután egy teherautónyi háztartási kisgépet és pénzadományt vitt segítségül a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak csütörtökön.

MTI

A roma vezető - aki a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöke is - az MTI tudósítójának a devecseri városháza előtt azt mondta: arra szólította fel a budapesti kerületek cigány kisebbségi önkormányzatainak képviselőit, hogy indítsanak gyűjtést, és ennek keretében ajánlják fel egy vagy több havi tiszteletdíjukat a nincstelenné vált emberek megsegítésére.
   
Makai István, miután megtekintette a kisváros utcáiban a három és fél héttel ezelőtti pusztítás nyomait, arra kérte Toldi Tamást, Devecser polgármesterét, hogy a kárfelszámolást követő újjáépítés során "különös gonddal" járjanak el a Dankó-telepen élő emberek lakhatásának megoldását illetően. (Azon a területen negyven ház lett lakhatatlan a Torna-patakból az ablakon át bezúduló vörösiszapos víz miatt.)
   
Megjegyezte, a példa nélküli katasztrófa a legmélyebb nyomorba éppen a legszegényebbeket taszította, ezért olyan összefogásra van szükség, amely során a vályogviskókból emberhez méltó, XXI. századi körülmények közé tudnak kerülni a Dankó-telepiek – tette hozzá.
   
Makai István úgy fogalmazott: mindenkinek, aki kárt szenvedett, biztosítani kell legalább a katasztrófa előtti életszínvonalat, de - a helybeliek panasza alapján - azt kérte, ne egy újabb cigánytelepre zárják azokat a romákat, akik önhibájukon kívül lettek földönfutóvá.
   
A fővárosi cigányság nevében Makai István és Molnár Ferenc Caramel énekes, az FCÖ jószolgálati nagykövete vízforralókat, mikrohullámú sütőket, vasalókat és más háztartási gépeket vitt a kolontári és devecseri károsultaknak.

 

 
Képek Kolontárrról 2010. október 27-én

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!