jó reggelt Zala megye!

2020.08.20. 07:00

Vannak, akik úgy vélik: ez a magyar nép születésnapja

1083. augusztus 20-án Szent László király a Nagyboldogasszony utáni első vasárnapon emeltette oltárra I. István király maradványait a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikában, ami a szentté avatást jelentette.

Horváth-Balogh Attila

Képünk a csácsbozsoki Szent István-szobornál készült, ahol Diós Noémi és Diós Ádám már az új lisztből készült perecekből falatozik. ZH Fotó: Pezzetta Umberto

Uralkodása idején István augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját (Mária mennybevételének ünnepét) tekintette ünnepnek: ekkor tartott törvénykezést Fehérváron, majd 1038-ban, halálos ágyán a Nagyboldogasszony ünnepét megelőző napon ajánlotta fel Magyarországot Szűz Máriának. Augusztus 20-a ünneplését a Szent László vezette szabolcsi zsinat rendelte el 1092-ben. Egyes történészeink szerint pedig augusztus 16-án választották fővezérré Álmost a hét törzs vezérei, s ekkor köttetett a vérszerződés. Vannak, akik úgy vélik: ez a magyar nép születésnapja.

Képünk a csácsbozsoki Szent István-szobornál készült, ahol Diós Noémi és
Diós Ádám már az új lisztből készült perecekből falatozik. Fotó: Pezzetta Umberto

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!