Utazó

2015.08.11. 07:16

Végre oxigénhez jut az olasz kultúra

Róma - Több mint 80 millió eurót fordít az olasz kormány a jelentősebb itáliai műemlékek és múzeumok fejlesztésére és a látogatottság növelésére.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter szerint éveken át tartó pénzhiány után végre oxigénhez jut az olasz kultúra . A római kormány tizenkét nagy kulturális projektet finanszíroz 80 millió euró értékben. A legnagyobb összeget, 18,5 millió eurót a Colosseum arénájának újjáépítésére szánják, de majdnem ugyanennyi, 18 millió euró jut a firenzei Uffizi-képtár bővítésére és modernizálására. A kulturális fejlesztésre szánt összegből hétmillió euró jut a torinói királyi palota múzeumkomplexumának kiépítésére, szintén hétmillió a Ferrara városában épülő Soá-múzeumra, ötmillió az ókori római hajók Pisában található múzeumára, amely jelenleg zárva van, és hárommillióval segítik a Bassano del Grappában lévő történelmi fahíd restaurálását is.

A leglátogatottabb olaszországi műemlék, a Colosseum arénájának újjáépítésére a tervek szerint idén ősszel írnak ki nemzetközi pályázatot.

Ezek is érdekelhetik