Utazó

2012.06.13. 08:17

Baltikum: Borostyánok vonzásában

A Liszt Ferenc Repülőtéren valahonnan az éterből a Lord együttes Vándor című száma szólt. Soha szebb elindulást! Idén a Baltikum számomra eddig ismeretlen világa volt az úti cél.

Paksa Tibor

A baltikumi köztársaságok Európa legfiatalabb országai közé tartoznak. Függetlenségüket fél évszázados szovjet elnyomás után nyerték vissza 1991-ben. 2004-ben Litvánia, Lettország, Észtország már az EU tagállamai lettek. Felfedezésünket Litvániában kezdtük. Az ország a középkorban a Kelet- Európát a Fekete-tengerig uraló Litván Nagyfejedelemség részeként a térség legtekintélyesebb állama volt.

 

Vilnius az ország belsejében, a kereskedelmi utak találkozásánál épült. A fenyvesekkel borított dombvidéken a Neris folyó két partján Gediminas litván herceg alapította 1323-ban. Barokk stílusú óvárosa a legnagyobb Kelet-Európában. A Stanislav-katedrális a harangtoronnyal és a városkapu a világörökség része. Kötelező turistaprogram megnézni a Hajnalpír kaput a Csodatévő Madonna képével és az Anna- templomot, amelynek szépsége a legenda szerint Napóleont annyira elvarázsolta, hogy az egész templomot Párizsba akarta vitetni.

Barangolva a belváros utcáin szinte minden második üzlet harsogva szól rám: vándor, térj be hozzám, hiszen itt csodát látsz. Valóban: a leírhatatlan idő és a természet szépségének kapcsolatát, a borostyánok világát. A polcokon több mint 50 millió éves aranyszínű zárványokban láthatunk egykori rovarokat, apró hüllőket. A megkövesedett fenyőgyantából szinte mindent készítenek a sakktáblától az ékszerekig.

 

Programunk sűrű, irány Trakai falucskája. Egy kis szigeten található a romantikus, téglából épült várkastély, amelyben állandó kiállítások találhatók.

A Baltikum nem tipikus úti cél a magyar utazóknak, de sokat veszít, aki kihagyja

Másnap Lettország fővárosával, Rigával ismerkedünk meg. Az ország a balti államok középpontjában helyezkedik el, a főváros természetesen a régió legnagyobb települése, a Daugava folyó szeli két részre. Az óvárost, a Vecrigát és Pardrigavát három szép híd köti össze. Ez az ősi kereskedőváros a XIII. és XV. század között a Hanza szövetség központja volt. Az egykori német kereskedők lakta óváros megőrizte régi báját a turisták legnagyobb örömére. A lőportorony, Szent Péter-templom, Svédkapu és a különleges homlokzatú Feketefejűek háza mind-mind megérdemli, hogy fényképeken megörökítsük.

Négycsillagos szállodai kényeztetés után továbbhaladtunk a szépséges rigai öböl mentén Észtországba. A három balti állam közül Észtország a legkisebb. A hozzá tartozó Balti-tengeri szigetek az ország területének mintegy tizedét teszik ki. Fővárosa, Tallinn több mint 700 éve fejlôdik töretlenül. Az óváros megőrizte középkori városképét. A lőportoronnyal, kereskedőházakkal az óváros joggal lett a világörökség része.

A kikötőtől, amely a Finn-öbölre néz, karnyújtásnyira fekszik a finn főváros, Helsinki. A két várost összekötő kompforgalom – nyílt titok – a hajókon vámmentesen vásárolható alkoholos italok miatt nagyon népszerű.

Ez a bűbájos város igencsak rabul ejti a turistát. A felsővárosban található a dóm és az ortodox katedrális. A kilátópontról csodálatos látványban tobzódhatunk. A kikötőt – falusi gyerek lévén – napokig is elnézném. Arra gondolok, a folyton érkező és távolodó tengerjárók, halászhajók, luxusjachtok, bárkák matrózai vajon cserélnének-e velünk, szárazföldi vándorokkal?

 

Az útikönyvek, prospektusok szerint (is) a Baltikum legszebb városa Tallinn. Nem szeretem az összehasonlításokat, nekem mindegyik nagyon tetszett. Sokat utazóként vallom, hogy felfedezéseink során nemcsak az adott országok történelmét, nevezetességeit kell megismerni, legalább ilyen fontos egy-egy ország konyhájának végigkóstolása is. Boldog vagyok, hogy feleségemmel együtt három földrész harminckilenc országának kulináris remekeit ízlelhettem meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!