Tudomány

2015.03.04. 08:40

Vezetékek nélkül...

Elsőként Nikola Tesla vezette be kortársait az induktív áram rejtelmeibe 1891-ben, amikor sikerült a vezeték nélküli áramátvitelt szemmel látható módon bemutatnia.

Majdnem egy évszázad kellett azonban ahhoz, hogy ez a technológia szélesebb körben is ismert és elterjedt legyen, olvasható a Samsung tájékoztatójában. A vezeték nélküli töltés fogalma az elmúlt években került a szórakoztató elektronikai piac palettájára, leginkább az okostelefonok és azok kiegészítői által kínált lehetőségként.

A Samsung „beharangozó" fotója a Galaxy S6 telefonról, amely vezeték nélküli töltés funkcióval érkezik. Fotó: Illusztráció

A vezeték nélküli töltés legnyilvánvalóbb előnye, hogy végre megszabadulhatunk a könnyen összekuszálódó, megtörő és elvesző kábelektől. A cél egy olyan vezeték nélküli töltő dokkoló kidolgozása volt, amely a felhasználó összes meglévő és a közeljövőben vásárolt elektronikus készülékét egyaránt képes tölteni. Ennek érdekében az iparág egésze már egy ideje együttműködik olyan szervezetek megalapításában, amelyek a vezeték nélküli töltési technológiák szabványosításán dolgozik. Jelenleg három ilyen szervezet létezik: a Power Consortium (WPC) és annak Qi szabványa, a Power Matters Alliance (PMA) és az Alliance for Wireless Power (A4WP). A Samsung mindhárom szervezet tagjai között szerepel.

Az induktív töltés korai szakaszában a Galaxy S4 töltőpadját 80 különböző komponens alkotta. A Galaxy S5-nél a fejlesztőknek sikerült drasztikusan csökkenteni ezt a számot, így ez a töltőállomás már csak 50 alkatrészből áll, amelyet így sokkal egyszerűbb kezelhetőség jellemez. A Samsung már előkészítette a további lépéseket, hogy még tovább csökkentse az összetevők számát. Az alkatrészek kombinálásának egyedülálló módja, valamint az olyan komponensek alkalmazása, amelyek egyszerre több funkciót is betöltenek, mint például a Samsung chipjei, lehetővé tették, hogy a vezeték nélküli töltőállomások kereskedelmi forgalomban is megjelenjenek.

A vállalat az alkatrészek méretének csökkentésébe is rengeteg energiát fektetett. Például a Galaxy Note 4 IC chipje csak 0.8 mm vastagságú. Amióta körülbelül 10 évvel ezelőtt az első vezeték nélküli töltéshez kapcsolódó termékek megjelentek a piacon, a vezeték nélküli fogadóegység az eredeti méret tizedére, a tekercs vastagsága pedig harmadára csökkent. Ilyen módon a legfontosabb elemek tized annyiba kerülnek, mint tíz évvel ezelőtt.

2015-ben mérföldkőhöz érkeztek a vezeték nélkül tölthető okostelefonok. Tavaly mutatták be azokat az alkatrészeket, amelyek egy chipen több szabványt is támogatnak. Előreláthatólag számos ilyen termék már idén elérhető lesz.

A vezeték nélküli töltési technológiák ökoszisztémája meglehetősen gyorsan fejlődik. Ehhez még az is hozzájárul, hogy az IT cégek mellett a legkülönbözőbb iparágak, mint például a szórakoztató elektronika, a félvezetőgyártás, a mobilszolgáltatók, az autóipar, a bútor- és szoftvergyártás vezető márkái is egyesítették erejüket, és együttműködésben dolgoznak a további fejlesztéseken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!