Tudomány

2013.07.17. 14:28

Néha jól jön a takarítás

Sok felhasználó ismeri azokat a számítógépes alkalmazásokat, amelyekkel „kilőhetjük” a háttérben futó felesleges programokat, s így felszabadíthatjuk a PC erőforrásait. Természetesen okostelefonokra és tabletekre is készülnek efféle "takarítószoftverek".

Horváth A. Attila

A rendszerkarbantartók és memória-menedzserek a legnépszerűbb androidos programok közé tartoznak, ugyanakkor a haladó felhasználók régóta vitáznak azon, hogy van-e egyáltalán értelme az ilyen beavatkozásoknak. Az Android rendszernek ugyanis – szólnak az ellenérvek – alapesetben is jó a memóriakezelése, a kényszerrel leállított folyamatok automatikus újraindulása pedig sok energiát igényel, tehát éppen ellenkező hatást érhet el: leterheli a telefont. A tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy esetenként túlzottan „telítődik" a RAM, ez pedig akadozáshoz vezet. Ilyenkor jöhet jól például a Clean Master nevű magyar nyelvű alkalmazás, amely ingyenesen letölthető a Play áruházból. Az átlátható felület négyféle beavatkozási lehetőséget kínál: felméri és törli a telefonon tárolt felesleges fájlokat, mappamaradékokat és gyorsítótárazott folyamatokat. Képes leállítani a háttérben futó alkalmazásokat (egyenként is), amivel közvetlenül rendszermemóriát szabadít fel. App-kezelője hagyományos „intézőként" működik, tehát a programok sd-kártyára mozgatására vagy végleges eltávolítására alkalmas, az adatvédelem menüponttal pedig a személyes információktól (böngésző adatok, keresési előzmények, üzenetek, vágólapra helyezett tartalmak) szabadulhatunk meg. Ugyanitt biztonsági mentést is készíthetünk fontosabb alkalmazásainkról, azért, hogy szükség esetén visszaállíthassuk azokat.

Az ingyenes program négyféle lehetőséget kínál. Fotó: Pezzetta Umberto

Bár forradalmi megoldásokat nem tartalmaz, jól átgondolt, hasznos és kényelmesen kezelhető program a Clean Master, amely a kezdőképernyőre helyezhető widgetet is kínál. Ez utóbbi jóvoltából egyetlen gombnyomásra „kitakaríthatjuk" telefonunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!