Tudomány

2013.02.27. 14:21

Androidos zászlóshajó

Mérnöki műremek, visszafogott külsővel, minőségi készülékházzal, a jelenlegi legfrissebb, csúcssebességű Android rendszerrel. A Nexus 4 képességei dacára rétegmodell marad, és nem csak az ára miatt.

Horváth A. Attila

A Google referenciamobiljait sosem övezi olyan lehengerlő reklámhadjárat és vásárlói hisztéria, mint például az aktuális iPhone vagy Galaxy S példányokat, de a Nexus készülékek nem is arra hivatottak, hogy letarolják az egyre növekvő okostelefon-piacot. Ezek a kütyük az Android operációs rendszer új verzióinak szemléltetésére szolgálnak, így afféle iránymutatók: a nagy gyártók mérceként tekintenek rájuk saját felső kategóriás készülékeik megalkotásakor, majd idővel az itt debütáló  technológiák az alsóbb árrégiókban is megjelennek. Szokásához híven a Google most is külső céggel gyártatja a Nexust, az Android 4.2.1 működését demonstráló, múlt év végén bemutatott 4-es sorozat az LG terméke. Miután alkalmunk nyílt megvizsgálni egy szolgáltatófüggetlen példányt, megállapítottuk: kifogástalanul működik a "csupasz", tehát gyártói átalakítástól, cicomától mentes Android-rendszer.

Lássuk az adatokat: a 4,7 hüvelykes, True HD IPS Plus technológiájú, rendkívüli fényerejű képernyő 768x1280 pixelt jelenít meg, a telefon motorja pedig egy 1,5 GHz-en futó, négymagos, 28 nm csíkszélességű Snapdragon Krait processzor, amelynek Andreo  320-as chip segít a grafikai műveletek gyorsításában. A zökkenőmentes működést 2 GB RAM garantálja, a tárhely pedig 8 vagy 16 GB-os, de nem bővíthető külső kártyával, ami az igazán hardcore felhasználóknak csalódást okozhat. A Nexus 4 azonban nem a nyers, egyébként brutális hardveres teljesítményről szól (a héten megrendezett barcelonai MWC mobilexpón ennél már erősebb gépeket is villantottak a gyártók), hanem a felhasználói élményről, abban pedig verhetetlen. Az új Android ugyanis a legkisebb akadás nélkül, döbbenetes gyorsasággal reagál az utasításokra, az egyszerre futó programok között gondolkodás nélkül vált, a cache-memória és a RAM kezelése zseniális. Szintén nagy élmény az internetezés, az alapértelmezett böngésző (megfelelő sávszélesség esetén) villámgyorsan betölti a nem mobilra optimalizált, összetett oldalakat is, és a zoomolás sem akasztja meg a rendszert. A prémium anyagokból építkező Nexus 4 persze drága termék, de az áráért androidos zászlóshajót és több éves rendszerfrissítési támogatást kap a tulajdonos.

Gyönyörű képet produkál a HD-felbontású, tenyérnyi kijelző

Az üveg elő- és hátlappal szerelt ház 9,1 mm vastag

Fotók: Pezzetta Umberto

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!