Szentgyörgyvölgy

2015.09.28. 16:22

Gulyás, off road, operett és tűzgyújtás - Közösségi programok a Szentgyörgyvölgyi Napokon

Szentgyörgyvölgy – Szombaton délelőtt gulyásfőző versennyel kezdődött, vasárnap este pedig tűzgyújtással fejeződött be az idei Szentgyörgyvölgyi Napok sorozata.

Gyuricza Ferenc

A két esemény között rengeteg közösségi, kulturális és szórakoztató program várta az érdeklődőket. Még az égiek is kegyesek voltak a falubeliekkel, miközben a környező településeken többször szemerkélt az eső, Szentgyörgyvölgyön egy csepp sem esett. Így a szabadtéri programokat – a főzőverseny mellett a nemrégiben alakult off road szakosztály bemutatóját, illetve a tekeversenyt is – sikerült maradéktalanul megtartani.

Közben a kézműves szakkör alkotásaiból is nyílt kiállítást, ahol a faluban élő Elisabeth Marek vezetésével dolgozó gyermekek munkáit tekinthették meg az érdeklődők.

– A közösség az emberek egy családnál nagyobb, szoros társas kapcsolatokat fenntartó csoportja – fogalmazta meg Varga Zsuzsanna polgármester – A közösségekre jellemző, hogy tagjai magánéletüket önként megosztják egymással, segítik egymást, pénzüket és szabadidejüket a közösség javára fordítják. Azokra, akik ezen az ünnepen egybegyűltünk, illik ez a meghatározás. Megosztjuk egymással ezt a két napot, a munkánkat, szabadidőnket és figyelmünket is egymásra fordítjuk. Közösség vagyunk.

A Szent Mihály-napi tűz meggyújtással fejeződött be a Szentgyörgyvölgyi Napok sorozata (Fotó: Gyuricza Ferenc)

A gulyásfőző versenyt vegyes összetételű csapat nyerte, a Marhajó elnevezésű társaság szakácsai – a Magyarits a Szmolica és a Czupi család tagjai – helyből, illetve a közeli Csesztregről verbuválódtak össze. Második helyen a szlovéniai Csekefai Betyárok végeztek, harmadik pedig Ramocsa lett.

A szombati kulturális műsorban Gubinecz Ákos novai népdalénekes, a csesztregi pávakör és a Kerka Táncegyüttes működött közre, vasárnap pedig többek között operett műsort is láthatott a közönség.

A program Szent Mihály-napi tűzgyújtással fejeződött be, a faluban élők közül többen vasárnap késő estig kitartottak a magasra felcsapó lángok mellett. Varga Zsuzsanna úgy fogalmazott: ez is bizonyítéka a közösség megtartó, összetartó, éltető és formáló erejének.

– Az idősek felemlegetik, hogy régen, még az internetes korszak előtt, s amikor a tévé is gyerekcipőben járt, milyen élénk volt a közösségi élet a faluban. Mi ezt szeretnénk újra visszahozni – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!