Sportvilág

2014.06.19. 15:05

Foci vb 2014 - Így látta Szabó Imre, a HSK szakmai vezetője

Szabó Imre, a Hévíz SK labdarúgó szakosztályának szakmai vezetője szerint végleg ki kellene törölni a futballszótárból a kiscsapatok kifejezést, legalábbis, amikor vb-ről van szó.

Kerkai Attila

Szabó Imre mégsem ezzel kezdte beszélgetésünket, amikor a szerdai nap történéseiről kértük ki a véleményét, hanem a spanyolokkal. Érthető ez, hiszen kiesett a címvédő, ráadásul nagyon gyorsan és könnyen.

– Ez a mostani világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetése, s az, hogy miért történhetett ez meg, gondolom, hosszú elemzés tárgya lesz majd – mondta Szabó Imre. – Az én véleményem az, hogy Vicente Del Bosque, akit a világ egyik legjobb edzőjének tartok, elkövette azt a hibát, hogy érzelmi és szakmai okokból is túlzottan ragaszkodott a négy évvel ezelőtti sikercsapat tagjaihoz. A spanyol válogatott gerincét alkotó játékosok pedig olyan hibákat követtek el, melyek nem voltak rájuk jellemzőek. Chile pedig nem kegyelmezett, hiszen jó csapat és ő rajtuk látszik, hogy mennyire motiváltak. Azt a szót pedig én már nem is használnám, hogy kiscsapatok... A világ futballja ugyanis annyira kiegyenlítődött, hogy ez már nem állja meg a helyét. Igen, vannak egy világbajnokságon gyengébb együttesek, viszont aki eljut eddig már egyfajta szintet képvisel.

Szabó Imre a védekezés hatékonyságát is kiemeli (Fotó: Hévíz SK)

Ehhez kapcsolódik Szabó Imre gondolatmenete, amikor az ausztrál–holland találkozóra térünk át.

– Az ausztrálok olyan szinten megnehezítették a hollandok dolgát, hogy majdnem meglepetés lett a vége – mondta. – Utánanéztem egy kicsit az ausztráloknak és az derült ki, hogy a csapat zöme a hazai, illetve német és angol második ligás csapatokban edződik. Fizikálisan viszont mindegyikük a topon vannak és játékban is. Ilyenkor teszem fel a kérdést: mi magyarok is a vb-re vágyunk, de milyen alapon? Az ausztrálok most kiestek, de a futballjuk, így is minőségi volt. Minden csapatnál a védekezés minősége és szervezettsége a meghatározó. Aki ezt az ellenfél térfelén teszi, nagyon hatékony tud lenni, hiszen a labdaszerzés után a visszatámadás gyorsasága döntő. Ez jellemző a mostani futballra, ahol pedig egyéniségek vannak, akik ezt még jobben erősítik, ők jutnak majd nagyon sokáig ezen a vb-n is – tette még hozzá Szabó Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!