Sportvilág

2013.05.23. 10:47

Nyíltvízi Európa Kupa - Risztov Éváék is ott lesznek a nyitányon

Izrael, Bat Yam - Pénteken rajtol el az úszók idei nyíltvízi Európa Kupa-sorozata az izraeli Bat Yamban, ahol indul a londoni olimpia magyar bajnoka, Risztov Éva is.

MTI

Az első állomáson, amelyet nem az olimpiai távon, vagyis 10 kilométeren, hanem 7,5 kilométeren rendeznek meg mindkét nem számára, ugyancsak ott lesz a szereplők sorában Olasz Anna, illetve a férfiak mezőnyében Gyurta Gergely, továbbá öten a honi utánpótlás képviseletében. A viadalra 11 ország versenyzőit nevezték.

Kiss László, a magyar úszóválogatott - benne a nyíltvízi részleg - szövetségi kapitánya csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy eredményes részvételre számít. Már csak azért is, mert - amint arról a tavalyi ötkarikás játékok másik magyar úszóaranyérmesével, Gyurta Dániellel közösen tartott százhalombattai sajtótájékoztatóján beszámolt - nagyszerű edzőtáborozáson van túl Risztov Éva is.

"Évi és Dani egyformán Hódmezővásárhelyen dolgozott, nagyon kemény és sikerrel kecsegtető munkát végeztek el, akárcsak a kis Gyurta. Bízom benne, hogy Dani öccse és Évi is jó eredménnyel rukkol ki Izraelben, bár mindketten a felkészülés kellős közepén járnak, vagyis a csúcsforma még odébb van, mert arra az év legfontosabb versenyén, a július-augusztusi barcelonai világbajnokságon lesz majd szükség" - mondta a szakvezető.

Izrael után az EK-széria Magyarországon folytatódik, méghozzá június 22-én, a magyar úszás napján Balatonfüreden. Nemcsak szakmai, hanem anyagi szempontból is érdemes kiemelkedően teljesíteni a sorozaton, mivel az összesítés legjobbja mind a nőknél, mind a férfiaknál 3500 eurót kap jutalmul. A kontinentális szövetség, a LEN az Európa Kupa egészét 21 ezer euróval dotálja, ennyit osztanak fel a legeredményesebbek között.

Az EK menetrendje:
1. állomás: május 24., Bat Yam (Izrael) - a táv: 7,5 km
2. állomás: június 22., BALATONFÜRED - 10 km
3. állomás: július 28., Kocaeli (Törökország) - 5 km
4. állomás: augusztus 3., Hoorn (Hollandia) - 10 km
5. állomás: augusztus 10., Navia (Spanyolország) - 7,5 km
döntő: augusztus 17-18., Hamburg - 10 km és 5 km

Ezek is érdekelhetik