Sportvilág

2011.09.29. 15:00

Athéntól Spártáig - 246 kilométert fut dr. Lubics Szilvia

Pénteken hajnalban, hat órakor 370 futó rajtolt el a görög fővárosból, Athénból, hogy szombat napnyugtáig megpróbálja leküzdeni a Spártáig tartó 246 kilométeres távot.

Benedek Bálint


A spartathlont tavaly már teljesítette a nagykanizsai ultramaratonista, dr. Lubics Szilvia, aki ezúttal újrázni szeretne az erőpróbán. A Kanizsai Futó- és Szabadidősport Klub versenyzője sokáig hezitált, hogy a 100 kilométeres világbajnokságot vagy a különlegesen megterhelő spartathlont válassza-e, majd utóbbi kihívás mellett tette döntött. Mint elárulta: úgy érzi, jól választott, ugyanis - mivel korábban Olaszországban „a százason” teljesítette az „A”-szintet (8 óra 27 perc alatt ért célba), már csak az emberi tűrőképesség határait is feszegető viadal jelentett számára igazi kihívást.

A viadalt 1983 óta rendezik meg Athén és Spárta között. A változatos terepviszonyok és az időjárási körülmények is nehezítik az indulók dolgát, ezért minden alkalommal sokan adják fel a harcot. Azokat viszont, akik a fájdalommal és a fáradtsággal együtt saját magukat is legyőzve, összeszorított fogakkal elérik a célt, és ott megérintik Leonidasz király szobrát, hatalmas népünnepély fogadja.

Az akkor 36 éves dr. Lubics Szilviának tavaly már része volt ebben, hiszen magyar nőként elsőként és egyedül, 35 óra 32 perc alatt elérte Spártát. A hétköznapi ember számára felfoghatatlan érzés akkor annyira hatalmába kerítette az egyébként fogorvosként dolgozó háromgyermekes édesanyát, hogy ezt az eufóriát ebben az évben sem hagyja ki.

- A budapesti edzőm, Lőrincz Olivér ultramaratonista szigorú utasításait betartva heti 140–180 kilométert futottam a felkészülés során - mondta a sportoló. - Sokat edzettem itthon, de a változatos domborzat miatt Mecseknádasdon is gyakoroltam.

A szervezet számára finoman szólva megterhelő távon nemcsak a jó ritmusra, de a megfelelő pulzusszámra és táplálékbevitelre is különösen oda kell figyelni. Sőt, a kanizsai hölgynek lelki megpróbáltatásokra is fel kellett készülnie, ugyanis a több, mint egy napon át tartó folyamatos futás az idegrendszert is rendkívül megviseli. Persze, amikor még áprilisban újra nevezett a spartathlonra pontosan tudta, hogy ilyen összetett kihívásban lesz része.

- Egészséges vagyok, ebben az évben mindössze négy nap telt el futás nélkül - folytatta a kanizsai hölgy. - A felkészülés során mindent megtettem, hogy semmi ne érjen váratlanul, ám az előre nem látható körülmények, a hőség vagy éppen az eső is hátráltathatnak az előrejutásban. Fejben már felosztottam magamnak a távot, a célom egyértelműen az, hogy végigérjek, ha pedig javítanék a tavalyi időeredményemen, az csak hab lenne a tortán. 

ÓKORI ALAP 
Hérodotosz elbeszélése szerint i. e. 490-ben Miltiadész athéni sztratégosz egy Pheidippidész nevû polgártársat menesztett Spártába, hogy segítséget kérjen Leonidász királytól a perzsák elleni harcra. John Fodent, a brit légierő tisztje, maga is amatőr ultramaratonista volt az első, aki 1982-ben négy társsal elindult kipróbálni, lehetséges-e egyáltalán ezt a 246 kilométeres távot másfél nap alatt futva megtenni. Hármuk 36 órán belül Spártába ért, és ezzel megszületett a spartathlon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!