Sportvilág

2010.11.05. 18:20

Cseh Laci a keszhelyi medencében (képgalériával)

Olimpikon úszók és a helyi közélet vezetői jelenlétében avatták fel pénteken Keszthelyen a város legújabb sportlétesítményét, a Csik Ferenc Tanuszodát.

Kerkai Attila

A Balaton fővárosa régóta uszodahiánnyal küzd, s most ezen enyhíthet  a 11,5x25 méteres tanuszoda (és benne egy 6x9 méteres babaúsztató)  létrejötte, amely a Zala Megyei Önkormányzat és Keszthely város összefogásából, 270 millió forintos beruházással valósult meg, tisztán önerőből. Pénteken ünnepélyes keretek között adták át az új létesítményt.

A  Csány-Szendrey ÁMK területén kialakított és a város olimpiai bajnoka, Csik Ferenc nevét viselő tanuszoda avatására  nagyon sokan érkeztek. Nem  csoda, hiszen a magyar úszósport csillaga, Cseh László,  háromszoros olimpiai ezüstérmes, világbajnok és tizenötszörös Európa-bajnok  úszója is tiszteletét tette, akit elkísért Turi György, a magyar úszóválogatott vezetőedzője és Güttler Károly korábbi kétszeres  olimpiai ezüstérmes is az eseményre.


Nem hiányozhattak a helyi közélet vezetői sem. Avatóbeszédében Manninger Jenő, a megyei önkormányzat elnöke, országgyűlési képviselő  úgy fogalmazott, hogy régi álom vált valóra a tanuszoda létrejöttével. Persze azt is gyorsan hozzátette: egy 50 méteres medence lenne az igazi nagy álom...
 
Így is nagy jelentőségű az önerőből megépült uszoda, hiszen biztos vagyok benne: ki lesz használva. A gyerekek megtanulhatnak itt úszni és  vendégeket is fogad majd -  fűzte még hozzá.
Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármerstere köszönetét fejezte ki, kiemelve Manninger Jenőt és a megyei önkörmányzatot. Külön köszöntötte a jelen lévő Csik Katalint, a névadó lányát, aki engedélyezte, hogy Csik Ferenc nevét vehesse fel az uszoda.
 
- Azt  a három szót tudom mondani, amit Csik Ferenc mondott Berlinben, az olimpiai sikerét követően: nagyon boldog vagyok - mondta a polgármester.

Pál Zoltán plébános áldotta meg a létesítményt, majd a gyerekek után  következett Cseh László. A klasszis az új medencében tette meg a 400 méter vegyesúszást ütemes taps kíséretében, s következett az autogramosztás: valóban ünnepi hangulat uralkodott az új létesítményben.

 

EMLÉKTÁBLA A NÉVADÓNAK

Dr. Csik Ferenc (1913-1945) Kaposváron született,  a középiskolát pedig már Keszthelyen végezte. 1930-ban lett a Keszthelyi Spartacus úszója, 1931-ben   orvostanhallgatóként a fővárosba költözött. 1936-ban,  a berlini olimpián 100 méteres gyorsúszásban lett olimpiai bajnok, 1945-ben a II. világháborúban Sopronban légitámadás során vesztette életét.  Sírja Keszthelyen van, s   pénteken Csik Katalin leplezte le édesapja emléktábláját   az új keszthelyi létesítményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!