Sportvilág

2010.02.17. 06:03

A vancouveri, XXI. téli olimpia keddi versenynapjának győztesei

Két aranyérmet is nyert Németország a vancouveri téli olimpia keddi - magyar érdekeltség nélkül lezajlott - versenynapján, amelyen azért a hazai szurkolók is ünnepelhettek.

MTI/AP

Hódeszka, női krossz:
Maelle Ricker (Kanada)
Maelle Ricker révén hazai aranyérem született a hódeszkások női krossz számában a vancouveri téli olimpia keddi versenynapján.A kanadaiak második elsőségét megszerző győztes nagy fölénnyel előzte meg a döntőben a francia Deborah Anthoniozt.A 2006-ban ötkarikás ezüstérmes, amerikai Lindsey Jacobellis meglepetésre rontott az elődöntőben, és végül csak ötödik lett.   



Szánkó, női egyes:
Tatjana Hüfner (Németország)
A kétszeres világbajnok, 2006-ban, Torinóban bronzérmes német Tatjana Hüfner diadalmaskodott magyar idő szerint szerda hajnalban a női szánkósok versenyében a vancouveri téli olimpián.A második helyen meglepetésre az osztrák Nina Reithmayer, a harmadikon pedig a szintén német Natalie Geisenberger végzett.
A nők pályáját - hasonlóan a férfiakéhoz - lerövidítették a grúz Nodar Kumaritasvili pénteki halálos balesete nyomán.

 



Gyorskorcsolya, női 500 m:
Li Szang Hva (Koreai Köztársaság)
A férfiak hasonló száma után a női gyorskorcsolyázók 500 m-es küzdelmét is dél-koreai versenyző, Li Szang Hva nyerte magyar idő szerint szerdán hajnalban a vancouveri téli olimpián.Ebben a sportágban ez a Koreai Köztársaság történetének második ötkarikás aranyérme.
A favoritnak számító, világbajnok és világcsúcstartó német Jenny Wolfnak be kellett érnie a második hellyel.

Sílövészet, női 10 km-es üldözéses:
Magdalena Neuner (Németország)
A másodikként rajtolt német Magdalena Neuner nyerte a női sílövők 10 km-es üldözéses versenyét a sprintben győztes szlovák Anastazia Kuzmina előtt a vancouveri téli olimpia keddi versenynapján. A fiatal, mindössze 23 éves, hatszoros világbajnok német versenyző kétszer is hibázott a lövészet során, ennek ellenére fölényesen, több mint 12 mp-cel előzte meg az orosz születésű Kuzminát. A harmadik helyen a hibátlan lövőteljesítményt produkált francia Marie Laure Brunet végzett. Az üldözéses számban a versenyzőket a szombati 7,5 km-es sprintversenyben elért eredményeik szerint indították, Neuner szombaton ezüstérmet szerzett.

Sílövészet, férfi 12,5 km-es üldözéses:
Björn Ferry (A női viadalhoz hasonlóan a férfiaknál is a szombati sprintverseny eredménye alapján indították a versenyzőket, ám míg a hölgyeknél az élcsoport nem cserélődött ki, addig a sok lövőhiba miatt a férfiaknál óriási változások történtek. A legpontosabb és legkiegyensúlyozottabb a 31 éves Ferry volt, aki nyolcadikként, 72 mp hátrányból kezdte meg a viadalt a francia Vincent Jay mögött, azonban már a harmadik lövészet után nem sokkal élre állt, s végül fölényesen nyert. A második helyet, s ezzel az ezüstérmet a 12.-ként rajtolt osztrák Christoph Sumann szerezte meg, míg Jay szombati meglepetésaranya mellé most begyűjtött egy bronzot. Minden idők egyik érmekkel legszebben dekorált olimpikonja a norvég Ole Einar Björndalen (5 arany-, 2 ezüst-, 2 bronzérem) ezúttal csak a 7. helyen végzett. Svédország)

Kedden a tervezett hat helyett csak öt éremosztásra került sor Vancouverben, mivel férfi alpesi sízők férfi szuperkombinációját az erős havazás miatt vasárnapra halasztották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!