Sport

2017.07.07. 16:21

Rajt a kanizsai militaryn - Terepen és akadályok között folytatják a lovasok

NAGYKANIZSA - A 20. Military és Korosztályos Championátus Nemzetközi és Országos Lovastusa Minősítő Verseny tegnap elrajtolt a Csónakázó-tó partján, ahol is a lovasok elsőként a díjlovaglásban mérhették össze tudásukat.

Kühne László

Már a hét folyamán megbolydult kissé a kanizsai kirándulóövezet, készülve a hétvégi háromnapos viadalra. Merthogy az elmúlt napokban sorra érkeztek a lovasok és lovaik, elsősorban a hazai mezőnyt képviselve.

Hogy miért is hangsúlyozzuk az indulóknál a belföldi "származást"? Nos, ennek is külön oka van, melyről Végh Csaba, a házigazda Kanizsa Lovasklub SE elnöke is szólt néhány gondolat erejéig.

- Egy kicsit idén betorlódott ebben az időben a versenynaptár és az elmúlt hét végén például egy bécsújhelyi versenyt rendeztek és a lovasok arra a világkupa fordulóra összpontosítottak szerte Európából - kezdte a kanizsai egyesület első embere. - Így sincs azonban okunk a panaszra, hiszen majd' száz boxot kellett, hogy kialakítsunk a résztvevők lovai részére, s ahogy az látható, a díjlovaglás száma sem egy pályán folyt. A későbbiekben a lovasok tapasztalni fogják, hogy az akadályokat úgy alakítottuk ki, mellyel a hátsóbb kategóriáknak is kedvezőbb feltételeket teremthettünk, mivel beigazolódott, hogy nagyon fontos az utánpótlásra is odafigyelni.

A pályák környékén ezért is láthattunk jó néhány ifjú lovast, ahogy időnként magukban elmerülve koncentráltak a feladatra. Mások pedig már lovaik nyergében próbálgatták, miként is teljesíthetnek majd élesben a pontozóik előtt.

- Tényleg nagy örömünkre szolgál, hogy az ifjak is itt vannak és szombaton, valamint vasárnap még inkább belekóstolhatnak a lovastusa világába a tereplovaglás, illetve a díjugratás számainak keretében - fűzte hozzá Végh Csaba.

A kanizsai klub elnökét teendői elszólították mellőlünk, nem maradtunk azonban navigáló nélkül. A versenyek szervezésében már igencsak nagy rutinnal rendelkező Bázár György sietett a segítségünkre.

- Az a lényeg, hogy a múlt hétvégi ausztriai világkupa forduló ellenére nem jött össze rossz mezőny - mondta el Bázár. - Annyi változás azért történt, hogy idén az utánpótlás nem tanintézeti, tehát lovasiskolák versenyének országos bajnoksága keretében versenyez, hanem immár korosztályos championátus név alatt kiírt bajnokságban bizonyíthat. Ennek első felvonására kerül sor Nagykanizsán.

Amint azt megtudtuk, az itteni póni versengés egyben remek felvezető is lehet a Póni Lovas Európa-bajnokságra, melyet néhány hét múlva a kaposvári Pannon Lovasakadémián rendeznek.

De persze nem csak fiatalok versenyeznek Kanizsán, hiszen a fő versenyt a felnőttek vetélkedése adja. A mezőnyben Habsburg György felesége, Habsburg-Lothringen Eilika is ott van, aki ismét rajthoz áll Kanizsán.

A nézők számára izgalmas és látványos versenyeket ígér a hét vége, hiszen a tereplovaglással szombaton 9 órától folytatódnak a történések, míg vasárnap, szintén 9 órakor a díjugratás küzdelmei kezdődnek a Csónakázó-tó partján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!