Sport

2016.11.02. 16:12

Hírességek Csarnoka: Mányoki Attilát pénteken iktatják be

Zalaegerszeg - A világra szóló teljesítményeivel hírnevet szerzett magyar hosszútávúszó, Mányoki Attila péntektől tagja lesz az Egyesült Államokban 1963 óta létező nemzetközi Hírességek Csarnokának.

Kerkai Attila

Az egerszegi sportember óriási megtiszteltetésnek tartja beiktatását. Az úszósport maratonistáinak legjobbjait elismerő szervezet (IMSHOF) márciusban hozta nyilvánosságra, hogy az idén kiket avatnak az International Marathon Swimming Hall of Fame új tagjaivá, s a magyar nyíltvízi úszás jelentős sikereként Mányokit is jelölték.

A zalaegerszegi sportembert az amerikai intézményben ünnepélyes keretek között iktatják be a halhatatlanoknak nevezett kiválóságok sorába. A 43 éves Mányoki Attila az elmúlt évek csatornaátúszásaival, a világ legveszélyesebb vizeinek meghódításával válhatott a szűk körű elit tagjává. Neve egy-egy ausztrál, macedón és brit társáéval együtt kerül fel a floridai Fort Lauderdale-ben működő múzeum falára, a másik 248 klasszis úszóé mellé, akik az elmúlt bő fél évszázadban kerültek oda teljesítményüknek köszönhetően.Mányoki Attila sikereiről lapunk rendszeresen beszámol, szerdán még idehaza (csütörtökön kel útra) beszéltünk, aki elmondta: óriási elismerés ez számára, s meg is lepte.

Mányoki Attila eddigi pályafutását is megkoronázzák: csak a kiválasztottak kerülhetnek be a Hírességek Csarnokába

- Meglepetésként ért a hír, amikor megtudtam, hogy az én nevem is szerepel a jelöltek között, majd az is, hogy a 23 tagból álló nemzetközi bizottság végül beválasztott a Hírességek Csarnokába - fogalmazott Mányoki Attila érdeklődésünkre. - Túlnyomórészt ugyanis olyan sportolók részesülnek ebben az elismerésben, akik már befejezték a pályafutásukat, de persze, mint az én esetemben is, vannak, akik még aktív korukban kapják meg. Éppen ezért, óriási megtiszteltetés is, hiszen megkoronázása egy karriernek, sportolóként, úszóként pedig ez a legnagyobb elismerés. Etikai szempontokat is figyelembe vesznek a jelölésnél, ami mellé kiemelkedő teljesítménynek kell párosulnia.

Mányoki Attila elárulta, Los Angelesben (itt rendezik ugyanis a beiktatási ceremóniát, a múzeum Fort Lauderdale-ben van) helyi idő szerint pénteken este kezdődik az ünnepség, s azt is megígérte: hazaérve mindent elmesél arról, milyen érzés a legjobbak társaságában lenni...

Ezek is érdekelhetik