Sport

2015.07.20. 15:27

Az egyéni csúcs pontot érhet - A zalai színeket Sándor István és Szabó Béla képviseli Mariborban

Az eddig megszerzett kettő mellé további kvóta, sőt kvóták elérésének reményében utazott el a 38 fős magyar válogatott a kedden kezdődő olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságra, Mariborba, ahol zalai lövészek is tagjai a magyar csapatnak.

MTI

Együttesünkben 26 felnőtt- és 12 junior versenyző kapott helyet, és velük szemben komoly elvárásokat támasztott a szakmai vezetés. Győrik Csaba szövetségi kapitány ugyanis legalább öt érmet, közte egy aranyat és egy olimpiai hely megszerzését tűzte ki célul, emellett további döntős helyekben is reménykedik.

– A már olimpiai kvótás Sidi Pétertől, aki tulajdonképpen minden puskás számban indul az Eb-n, az ötkarikás műsorban is szereplő kisöbű szabadpuska összetett versenyében érmet várok, és örülnék, ha a 300 méteres számok egyikében is a hat között tudna lenni – mondta a szakember, hozzátéve, hogy mellette puskában a junior férfiaknál is érmet remél, elsősorban a most saját korosztályában szereplő Péni Istvántól. Úgy véli, a női pisztolyosoknál és a női puskásoknál is van esély a kiugró szereplésre, a hagyományosan eredményes futócéllövők esetében pedig a „szokásos" teljesítményben bízik, míg a koronglövőknél legalább egy döntőst vár.

Szabó Béla immár a harmadik Eb-jére készül és a formájával elégedett

A szlovén városban 21 olimpiai kvótát osztanak ki. A magyar szakmai vezető úgy látja, hogy a már riói indulónak számító Sidi és Tobai-Sike Renáta (pisztoly) mellé ezúttal női kisöbű sportpuska összetettben, női sportpisztolyban vagy férfi trapban csatlakozhat egy, de akár több versenyző is.

A maribori Európa-bajnokságon két, zalai színekben versenyző induló is van, illetve még egy, az egerszegi Tátrai Miklós, ám ő tavaly óta a Bp. Honvéd versenyzője. Szabó Béla, a PLE Zalaegerszeg pisztolyosa ismét kivívta a jogot az indulásra, akinek ez már a harmadik Európa-bajnoksága lesz. Az egerszegiek versenyzője a 25 méteres szám 30 plsz 30 lövéses számban indul, de még bőven idehaza készül, hiszen csak a jövő hét közepén utazik.

– Az eredményeim jók, amelyek arra engednek következtetni, hogy sikeres felkészülés van a hátam mögött. Egyéni csúcsom közelében lőhetek, ami pontszerző helyezést is hozhat. A válogatottal közösen is készültem és a maribori helyszínen is gyakorolhattam, ami szintén hasznos volt – adott rövid összegzést az Eb előtt Szabó Béla.

Sándor István junioroknál mutatkozik be. Fotó: Zalai Hírlap

A másik zalai induló, Sándor István, a keszthelyi BEFAG Lk lövője viszont vasárnap óta már Mariborban van, ugyanis a junior futócéllövők kedden kezdik meg versenyeiket. Ugyanígy ott van a helyszínen edzője, Keczeli Zoltán, aki a futócéllövők szakágvezetője is egyben.

– Remek körülményeket tapasztalunk itt Mariborban egy modern és új létesítmény várja a mezőnyt – adott helyzetjelentést Mariborból hétfőn Keczeli Zoltán. – Tanítványomnak ez lesz az első komolyabb nemzetközi versenye, de lelkesen készül és bízunk a jó eredmény elérésében.

S ha már futócéllövészet, adódhat a kérdés, hogy a keszthelyiek junior Európa- és világbajnoka, Major veronika miért nincs ott ezen az Eb-n a válasz egyszerű: ő a légfegyveres szakágban versenyez, Mariborban pedig a robbanó lövedékes számok kontinensvetélkedőjét rendezik. Keczeli Zoltán Major Veronikával kapcsolatban még elmondta: folyamatosan készül az olimpiai légpisztolyos számokra is és egyre biztatóbb eredményei vannak már ebben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!