Sport

2015.03.09. 16:10

Szoboravatás Mező Ferenc emléke

Gelsén, majd Pölöskefőn tartottak emlékünnepséget és sporttörténeti konferenciát dr. Mező Ferenc tiszteletére a hét végén.

Ziegler Anita

Márciusi napsütés tette még ünnepélyesebbé a szombat délutánt Pölöskefőn, ahol a község parkjában avatták fel dr. Mező Ferenc fa mellszobrát. Orbán Károly, a község polgármestere büszkén emelte ki ünnepi beszédében, a sporttörténeti géniusz jelentős példa lehet a felnövekvő generációk számára.

– „Ércnél maradandóbb emléket állítottam", talán ezzel a Horatius idézettel lehetne leginkább megragadni a mai nap nagy pillanatát. Dr. Mező Ferenc inspiráló példakép lehet a pölöskefőiek és minden feltörekvő fiatal számára, hiszen ebből a faluból, szerény családi körülmények mellett jutott el az olimpiai címig. Hazánkban nincs még egy olimpiai bajnok, aki szellemi alkotásával elnyerte volna az aranyérmet – hangsúlyozta.

Balról, Csiki András, Kis János elnök, Orbán Károly Pölöskefő polgármestere, Pozsgai Zoltán Mező Ferenc unokája, Foltán László kenus olimpiai bajnok, Tóth Margit teke világbajnok. Fotó: a szerző

Mint azt Kis János, az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület, valamint a Dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör elnöke elmondta, a kétnapos sporttörténeti konferencián számos kiváló előadó tisztelgett a géniusz emléke előtt.

– Előző nap Gelsén a 34., majd itt Pölöskefőn a 35. Nemzetközi Sporttörténei Konferencia is nagy sikert aratott. Kiváló közép-európai előadók, így Csiki András, Hargita megyei sportigazgató, Foltán László kenus olimpiai bajnok, Horváth Vilmos, Somlai Attila sportújságíró, valamint Franc Horvat Mestrovic lendvai vendégünk gazdagította a megemlékezést. Terveink szerint májusban Délvidéken, szeptemberben Erdélyben folytatjuk az előadássorozatot – adott összegzést Kis János.

A Dienes Gyula által készített mellszobor avatását követően a Tüttő János Nótaklub, valamint a Dr. Mező Ferenc-Thúry György Gimnázium növendékeinek műsora színesítette a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!