Sport

2015.02.12. 13:55

Gáspár László szerint ötven évesen érheti el a legjobb formáját

Zalaegerszeg - Gáspár László tavaly belekóstolt a versenyzésbe és úgy tűnik, hogy lát benne fantáziát. Az egerszegi sportember az idén crossfit versenyekre „gyúr”, de nem úgy, ahogy azt általában elképzelik. A crossfit ugyanis egészen mást jelent, mint az egyszerű testépítés.

Kerkai Attila

Bár sokan és egyre többen művelik, érdemes talán meghatározni, mi is az a crossfit. Az interneten található szemelvények leginkább olyan mozgásformaként írják le, amely funkcionális erőt ad, s az egész testet, minden izmot megmozgat. Sokszor a „hagyományos" eszközök (medicinlabda, saját súly, traktorkerék) segítségével, de persze a mai modern eszközök (kettlebell, Concept 2) sem hiányozhatnak.

Gáspár Lászlónak viszont nem kell elmagyarázni mindezt, sőt leginkább ő az, aki tanácsokat ad, és ma már versenyeken is összeméri erejét másokkal. A megyeszékhelyi XXL CrossFit Team versenyzője és edzője 46 esztendős, de úgy érzi még sok tartalék van benne és a crossfitben is.

– Európában csaknem megduplázódott a crossfittezők száma, egyre több amatőr választja ezt a mozgásformát – kezdte ezzel beszélgetésünket, mielőtt az eredményeire és terveire térnénk rá. – Speciális termek nyílnak, hiszen kell a tér, hogy egyszerre minél több ember tudjon edzeni, ugyanis csapatban sportolni nagyobb kihívás. Valóban, a funkcionális erőn van a hangsúly, amit az ember a hétköznapi életben is hasznosítani tud. Cél hogy a crossfitter erőállóképessége minél jobb legyen, ne fáradjon el terhelés hatására, s ha még a táplálkozásra is odafigyelünk, akkor ez esztétikai élményt is ad, magyarul sportos kinézetet.

Gáspár László edzőként is segíti tanítványait, itt Babics Norbert szakítására és mozgására figyel. Fotó: Pezzetta Umberto

A crossfittnek persze van versenyváltozata is, amiről Gáspár László elmondta: vannak sztenderd gyakorlatsorok, de az adott versenyeken nem mindig lehet előre tudni, melyiket választják a verseny szervezői, ezért az általános felkészültség a legfontosabb, hogy az embert ne érje meglepetés. Ő maga a +45 évesek korosztályban a zágrábi viadalon, első nemzetközi versenyén a hetedik helyen végzett, s ez adta az ötletet, hogy idén még több ilyen viadalon próbálja ki magát.

– Tavaly én is beneveztem a Crossfit Games selejtező küzdelmeibe, amiben több ezren vettek részt, s Európában a hatvanadik helyen végeztem a korosztályomban, ám ezzel nem jutottam be a következő selejtező körbe – mondta. – Kérdezhetik, hogy nem keseredtem-e el. A válasz, nem. Azért, mert először indultam, s az idén már többet várok el magamtól. Nagy kitartás kell, szakmai felkészültség, s most úgy látom, hogy hosszú és kitartó munkával, ötven éves koromra érhetem el a legjobb formámat. Valamilyen szinten példát is szeretnék mutatni, hogy negyven felett is lehet előrelépni és fejlődni, s ez igaz azokra is, akik csak hobbi szinten akarják kipróbálni magukat.

Rátérve az idei programokra, Gáspár László szeretne bekerülni a nemzetközi crossfit versenyek vérkeringésébe és azokon egyre előbbre jutni.

– A Crossfit Games selejtezőjébe mindenképpen nevezek, s az idén Európában már a harmincadik hely környékére szeretnék eljutni – fogott hozzá idei terveinek ismertetésébe. – Ami egészen konkrét elképzelés, hogy Pécsett, május első napjaiban az Európai Masters verseny selejtezőjében olyan eredményt érjek el, amivel a legjobbak közé kvalifikálhatom magam. Az év második felében pedig még több nemzetközi versenyre szeretnék kijutni, s tovább fejlődni, hiszen érzem, hogy sok tartalék van még bennem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!