Sport

2014.08.21. 12:36

Elkezdődött a 33. Nemzetközi Sakkverseny (frissítve)

Keszthely - Csütörtökön kora délután hivatalosan is megkezdődött Keszthelyen a 33. Nemzetközi Sakkverseny, egyben az V. Hévízi László Emlékverseny. Mint a megnyitóünnepségen elhangzott, 92 versenyző ül asztalhoz az augusztus 28-ig tartó eseményen.

Kerkai Attila

Minthogy több mint három évtizedes múltra tekint már vissza a Balaton-parti város nemzetközi sakkversenye, nem csoda, hogy csütörtökön kora délután a verseny helyszínéül szolgáló VSZK-ban sokan már régi ismerősként köszöntötték egymást az indulók táborából. Ami egyben a hagyományok ápolását is jelzi, de azt is, hogy nem véletlenül vannak visszajáró vendégek, hiszen valószínűleg a keszthelyi viadal egyike a sakkozók által kedvelt hazai versenyeknek.

A megnyitó  előtt Györkös Lajos, a verseny főbírája ismerteti a szabályokat, mellette balról Varga Attila versenybíró, jobbról Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere és Szalai István, a viadal főszervezője. Fotó: Keszei Ágnes

A megnyitó ünnepségen például Káposztás Miklós, a Vasas mesteredzője is szót kért.

– Lassan húsz éve annak, hogy először játszottam Keszthelyen ezen a versenyen, s máig itt maradtam... Most azért kértem szót, hogy megköszönjem mindazoknak, akik megteremtik a lehetőséget évről évre a rendezvény tovább élésének. Tudom, hogy az önkormányzatnak, azon belül is Ruzsics Ferenc polgármesternek ebben döntő érdemei vannak.

Káposztás Miklós pedig egy ajándékot adott át Keszthely város első emberének, aki ezt megelőzően köszöntötte és nyitotta meg hivatalosan is az idei versenyt.

– Örömmel látom, hogy sok az ismerős arc, de annak még inkább örülök, hogy sok a fiatal, hogy az utánpótlás is nagy számban képviselteti magát városunk tornáján. Bár kissé hidegebbre fordult az idő, de annyira még nem, hogy fókákkal is találkozzanak a Balatonban, így mindenkit arra biztatnék, hogy a versenyek mellett élvezzék a városunk adta lehetőségeket a pihenőidő tartalmas eltöltéséhez – mondta köszöntőjében és hivatalosan is megnyitotta a viadalt.

A legfontosabb információkat pedig Szalai István, a verseny főrendezője osztotta meg az indulókkal. Aki ki-emelte, hogy végül négy országból érkeztek sakkozók a Balaton fővárosába.

– Nagy öröm, hogy újra ennyien eljöttek versenyünkre és szinte az ország minden pontjáról vannak indulók, ami a viadal népszerűségét is jelzi – mondta és a város vezetése mellett megköszönte a VSZK igazgatójának, Fisli Istvánnak is, hogy az intézmény lehetőséget ad a 33. Nemzetközi Sakkverseny megrendezésére.

Ezt követően Györkös Lajos, a viadal versenybírája ismertette a legfontosabb szabályokat. A 9 fordulós, svájci rendszerű verseny nyitófordulója ezt követően kezdődött, majd innentől mindennap 8.30-kor kezdődnek a fordulók, kivéve augusztus 23-át, amikor 8.30-tól és 16.30-tól is rendeznek fordulót. A verseny augusztus 28-ig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!