Sport

2014.07.23. 13:15

Merth Attila bronzéremmel tért haza a transzplantáltak Európa-bajnokságáról

Zalaegerszeg - Bronzéremmel térhetet haza a Vilniusban (Litvánia) megrendezett Szív és Tüdőátültetettek 15. Európa Bajnokságról a magyar válogatott, soraiban a zalaegerszegi Merth Attilával. A csapat felülmúlta a két évvel ezelőtti EB eredményeit, hiszen összesen 13 érmet szereztek a versenyzőink.

Jóna István

– Fárasztó utazással kezdődött számunkra az Európa-bajnokság, mivel a Magyar Röplabda Szövetség által felajánlott kisbusszal utaztunk Viliusba – kezdte a beszámolót Merth Attila, a ZTE Röplabda Klub klubigazgatója. – Úgyhogy éppen a megnyitóünnepségre értünk oda, kicsit fáradtan és már a második nap kezdődtek a küzdelmek. Azt tudni kell, hogy a Magyar Szervátültetettek Szövetségének kérésére az ilyen európai játékokon más sportágakban is versenyeznek a játékosaik. Így aztán az úszást a röplabdát és az asztaliteniszt is szinte egy időben rendezték. Voltak olyan játékosaink, akik lejátszották a mérkőzést és már mentek is az uszodába, vagy éppen ping-pong ütőt ragadtak és jómagam se maradtam ki a sorból: a kislabdahajítás 14 fős mezőnyében a harmadik helyet szereztem meg. Ez most a szív és tüdőtranszplantáltak válogatottja volt, ami nem ugyanaz, mint amellyel tavaly Dél-Afrikában megnyertük a világbajnokságot. Ebbe a csapatba három szívátültetett és négy tüdőátültetett szerepelt, és mellettünk egy egerszegi fizikoterapeuta, a gyógytornász Fodor-Zsálek Andrea látta el az egészségügyi feladatokat. Azt tudni kell, hogy nekünk a teherbíró képességünk azért eltér más transzplantáltakétól, ezért is rendeznek számunkra külön versenyeket is.

A bronzérmes magyar röplabda csapat, a csoportkép közepén Merth Attila, aki az egyik legtapasztaltabb játékos is egyben. Fotó: Jóna István

Merth Attila persze elsősorban a röplabdázó és a mostani harmadik helyezésükre is büszke. De nézzük, végül miként értek fel a dobogóra.

– Kiegyenlített volt a nyolcfős mezőny, amely tagjai két négyes csoportban versenyeztek – folytatta ezzel az egerszegi sportember. – Mi kifogtuk a nehezebb csoportot, összekerülve a finn, a görög és a dán válogatottakkal. Az első mérkőzésen 2-0-ra megvertük Dániát, majd a második találkozón a görögökkel játszottunk egy nagyon kemény mérkőzést, de ellenük is sikerült győznünk. A csoport rangadóján a későbbi győztes finnekkel játszottunk és sajnos vereséget szenvedtünk. A másik ágon Hollandia, Anglia, Svédország és Belgium versengett, ahonnan a hollandok jutottak a döntőbe. A második helyen az angolok végeztek és velük kellett megvívnunk a bronzcsatát, amin egy kiélezett, szoros mérkőzésen sikerült 2-1-re győznünk.

A Magyar Szív- és Tüdőátültetettek csapata összesen 13 érmet szerzett, hat arany, négy ezüst és két bronzérmet hét versenyszámban. Merth Attila befejezésképpen elmondta, hogy ezzel a csapattal a két év múlva Finnországba készülnek az Eb-re, a világbajnok csapattal pedig Argentínába a transzplantáltak jövő évi vb-jére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!