Sport

2014.04.11. 16:45

Ismét zalai „sakkcsúcs”

A sakkozók NB I-es küzdelmében ismét zalai rangadó következik, hiszen egy szezon után ismét leülhetnek egymással szemben a tábláknál az Aquaprofit Nagykanizsai TSK, valamint a Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK játékosai.

Természetesen ha az évek telnek-múlnak is, de egy ilyen párosítás esetében a presztízs hatványozottan jelen van. Még a jelenben is, hogy a két csapat ezúttal nem ugyanazokért a célokért küzd. Vajon kanizsai oldalon miként élik meg ezt, egykor – szinte egymás között a helyezésekért csatázva – más volt a készülődés egy ilyen találkozóra?

– Nem tudok erre mit mondani – fogalmazott hosszasan elgondolkodva Papp Nándor, a kanizsaiak csapatvezetője. – Persze, mindent huszonhárom év távlatában kell néznünk, amikor feljutottunk az első osztályba. Az tény, kezdetben mondhatni felmostak velünk az egerszegiek, majd egyszer csak kiegyenlített lett a csatározás, de azért még akkor is valamivel jobbak voltak a zalaegerszegiek. Az utóbbi hét év pedig már rólunk szólt sokkal inkább, viszont összességében azt mondom, sportágunk üde színfoltja egy ilyen vetélkedés.

Ezúttal is lehet külön pikantériája a meccsnek, hiszen az utolsó előtti fordulóban járunk, s a listavezető nagykanizsaiak 9,5 ponttal vezetnek az Atomerőmű előtt...

– Valóban, akár a bajnoki címet is megszerezhetjük vasárnap, de inkább úgy fogalmazok, szimplán csak a győzelemben gondolkodunk. Nem kicsi az előnyünk, ezt tudjuk. Olyan kijelentést viszont nem teszek, hogy játékosaink vért isznak majd a találkozó előtt, egyszerűen csak teszik a dolgukat. Azt mondanám, hogy kényelmes helyzetben vagyunk, s úgy gondolom, ez sok mindenről árulkodik...

A két csapat legutoljára 2011-ben találkozott az NB I-es bajnokságban. Képünkön balról az egerszegiek, jobbról a kanizsaiak. Fotó: Katona Tibor

Két, hatszoros bajnok csap össze, hiszen az NTSK-hoz hasonlóan a Z. Csuti-Hydrocomp is ennyiszer ülhetett fel a trónra. Az egerszegiek most a bent maradásért küzdenek, s egy pontra vannak a még ezt jelentő 8. helytől.

– Ez a mérkőzés vízválasztó lehet, s nekünk ezen a találkozón a lehető legtöbb pontot kell begyűjtenünk – így a rangadó előtt Horváth Tamás, a Csuti szakmai vezetője. – A kanizsaiaknak most klasszisokkal erősebb csapatuk van, mint nekünk, s egyértelműen a házigazda a találkozó esélyese. Sokkal kellemesebb lenne, ha megint az aranyérem sorsáról döntene ez a mérkőzés, s abban bízunk, hogy lesznek még szebb időszakaink. Egyébként meccsenként 5,2 pont az átlagunk, mégis harcolnunk kell a bent maradásért, de ez is jelzi, mennyire kiegyenlített most a mezőny. A lehető leg-erősebb összeállításban ülünk asztalhoz.

A Csuti SK tulajdonképpen 45 esztendeje tagja az élvonalnak, pontosabban tavaly az NB I B-ben harcolt, de akkor sem esett ki. Csupán a zalaiak a fennmaradásuk érdekében (anyagi gondokkal küzdöttek) átmenetileg önként mondtak le az élvonalbeli tagságról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!