Sport

2014.01.04. 20:31

Másfél percre volt a cél

Többször is megnyert, hosszabbításos meccset engedett kicsúszni a kezéből tegnap este a férfi kosárlabda élvonalban a Zalakerámia-ZTE KK, mely pedig nagyjából győzelmi kényszerben volt a Sopron ellen.

Varga Andor

Zalakerámia-ZTE KK – Soproni KC
78-85 (21-17, 13-20, 12-12, 22-19, 10-14)

Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok, 1400 nézp. Jv.: Benczur, Surányi, Gelencsér.

ZTE: Boston 15/3, Gáspár 7/6, Safford 23/12, Plumb 7/3, Lekli 15. Csere: Kovács 2, Czinger 2, Koma 4, Kertész 3/3. Vezetőedző: Völgyi Péter.

Sopron: Thomas 12/6, Tóth 10/6, Takács 4, Thompson 20/6, Barovic 20. Csere: Ruják A. 7/3, Dénes 7, Molnár A. 3, Trepák 2. Vezetőedző: Sabáli Balázs.

Kipontozódott: Plumb a 45. percben.

Utóbbi 9 meccséből nyolcat elvesztett a zalai csapat, így szombat este részéről elvileg nem is következhetett volna más, mint győzelem. A hazai játékosok játékában talán a nagy tét okozhatott zavarokat, miközben a Sopronnak távoli kosarak tekintetében ihletett negyede volt a második, és triplákkal szép előnyre tett szert (29-37).

Fordulás után óriási küzdelem bontakozott ki, melynek keretében hazai oldalon Safford táltosodott meg: az első félidőben csupán 2 pontot szerzett támadó a rendes játékidő végéig még 19-et (közte 4 tripla) rámolt be, és a 39. percben, 66-62-nél úgy tűnt, ezzel el is dőlt az összecsapás. A Sopron egyik legjobbja, Barovic kellett ahhoz, hogy hosszabbítás legyen a vége.

A ráadásban aztán a ZTE újra csak megnyerte a találkozót: 1:37 perc volt vissza, amikor egy Gáspár tripla, majd Lekli bravúros 2 plusz eggye után 76-70-es előnyre tett szert a ZTE. Ettől kezdve lidércnyomás kezdődött. A ZTE több nagy hibát követett el (elkapkodott támadások, eladott labdák), a vendégektől az addig mindössze 4 pontot szerzett Thomas másodpercek alatt két triplát is bevágott, és mindennek a tetejébe az addig sem túlságosan magabiztos játékvezetők az utolsó pillanatokban döntő tényezővé léptek elő. Szinte ártatlan szituációban fújtak faultot a Sopron javára, a vendégek pedig az elszabaduló indulatok közepette is higgadtak tudtak maradni, és kihasználták a kínálkozó alkalmat.

Völgyi Péter: „Gratulálok a Sopronnak, mert ilyen kiélezett meccset nem könnyű megnyerni. A végjátékban elkövetett nagy hibáink miatt nem érdemeltük volna meg ezt a győzelmet, pedig korábban nagyot küzdöttünk, s azzal talán rászolgáltunk a sikerre”.

Sabáli Balázs: „A ZTE nagyon jól felkészült belőlünk. A második félidőben nem ültek a távoli dobásaink, de szerencsére Thomas a legjobbkor talált be, és így szerencsével meg tudtuk nyerni a meccset.”

 

A ZTE-családnak azért volt oka ünnepelni is. A klub szombat este köszöntötte első, 1988-as, 25 évvel ezelőtti bajnok és kupagyőztes csapatának tagjait, akik a küzdő felek bemutatásakor mezszám szerint, a mai utódokkal együtt léptek pályára. A közönség zajos ünneplésben részesítette a játékosokat, Bérces Istvánt, Bencze Tamást, Farkas Lászlót, Dobi Antalt, dr. Bence Ákost, Kovács Attilát, Góczán Gábort, Földesi Attilát, Szűcs Józsefet, Bodrogi Csabát, Gáll Tamást, valamint Boronyák Róbert gyúrót, dr. Németh István orvost, dr. Villányi Antal szakosztályvezetőt, illetve az edzőt, Gellér Sándort, aki azonban hiányzott a társaságból. Az ünnepeltek Gyutai Csaba polgármestertől és Podlovics Péter ügyvezetőtől emléket is kaptak ez alkalomból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!