Sport

2013.05.30. 17:29

Gonda és Papp a győztes a sakkozók 32. Karos Kupáján

Zalakaroson csütörtökön véget ért a 32. Karos Kupa nemzetközi sakkverseny, amely egyben az idei nyílt férfi és női egyéni bajnokságot is magába foglalta.

Kerkai Attila

Az utolsó forduló előtt is nyílt volt még a küzdelem az elsőségért, és ennek megfelelően izgalmasan alakultak a partik. A férfiaknál a dunaharaszti csapatának tagja, Gonda László fél ponttal előzte meg közvetlen riválisait, így még bármi előfordulhatott, feltéve, ha utóbbiak nyernek. Csakhogy az élen állók mind döntetlenre végeztek, ami Gondának kedvezett, s így ő nyerte a versenyt.

Gonda a kanizsai színekben versenyző Bérczes Dáviddal remizett, és döntetlennel ért véget a két szombathelyi, Németh Miklós és Nagy Gábor mérkőzése is. Az Aquaprofit NTSK versenyzője, Medvegy Zoltán szintén remizett Bánusz Tamással, az első négy táblán csak a Z. Csuti-Hydrocomp sakkozója, Horváth Ádám nyert, aki Bokros Albertet verte. De az egerszegi sakkozó ezzel is csak 6 pontot szerzett, s nem tudott beleszólni az érmes helyezésekbe.

Több külföldi sakkozó is ott volt a mezőnyben, hiszen 9 nemzet képviselői ültek  asztalhoz a 9 fordulós verseny során. Azonban közülük senki nem került be a legjobbak közé, így a 32. Karos Kupa  sorrendje ezúttal megegyezett a férfi magyar bajnoki sorrenddel is.

Nyílt magyar bajnokság, férfiak: 1. Gonda László (Dunaharaszti) 7 pont, 2. Medvegy Zoltán (Aquaprofit  NTSK) 6,5, 3. Bérczes Dávid (Aquaprofit  NTSK) 6,5, 4. Németh Miklós (Haladás) 6,5, 5. Nagy Gábor (Haladás) 6,5.

A férfi dobogósok. Középen a győztes Gonda, jobbra az ezüstérmes Medvegy, balra a bronzos Bérczes (Fotó: Szakony Attila)

A nőknél  az utolsó forduló előtt Papp Petra egy ponttal vezetett, és bár zárásként kikapott, megőrizte elsőségét, hiszen a végén a kanizsai Havanecz Bianka csak döntetlent ért el. Utóbbi azonban összességében így is nagyon szépen versenyzett a 9 forduló során.

Nyílt magyar  bajnokság, nők: 1. Papp Petra (Röszke) 5 pont, 2. Havanecz Bianka (Aquaprofit NTSK) 5, 3. Varga Melinda  (Haladás) 4,5.

Az ünnepélyes díjkiosztón Horváth Tamás, a viadala szakmai igazgatója, egyben a Magyar Sakk Szövetség alelnöke; valamint Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere adta át az érmeket és a díjakat. Elhangzott, hogy a zalai fürdőváros most is a rangos verseny kiváló házigazdájának bizonyult, és ez valóban nem csak udvariasság ebben az esetben. A résztvevők is érezhették ugyanis, hogy a zalai városban  nem csak megtűrik a sakkozókat, hanem valóban akarják, hogy náluk vendégeskedjenek, és az ilyen fogadtatás persze nagy érték.

Nem véletlen, hogy már csütörtökön bejelentették:  jövőre a 33. Karos Kupa is megrendezésre kerül. Emellett nemzetközi nagymestereink közül Polgár Judit és Almási Zoltán június 9-17. között Zalakaroson edzőtáborozik, és ennek kapcsán valószínűleg  szerveznek egy olyan programot is, melyen a sakkozás kedvelői és a közönség is találkozhat majd a két kiváló sakkozóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!