Sport

2013.02.18. 17:23

Szőcs János nevét vette fel a ZTE labdarúgó akadémiája

Zalaegerszeg - A kék és a fehér szín uralta a Deák SZKI tornacsarnokának küzdőterét, nem véletlenül. A ZTE FC akadémiája hétfőtől Szőcs János Labdarúgó Akadémia nevet viseli, a névadó 80. születésnapjától.

Kerkai Attila

A küzdőtér megtelt egyenmelegítős futballistákkal, a kivetítőn egy hatalmas, 80-as szám díszelgett. A megélt 80 esztendő: 1933-ban ezen a napon született Szőcs János, a ZTE labdarúgó csapatának legendás edzője. Mellette ott ült az asztalnál Gellei Imre, az MLSZ vezető instruktora, Tuboly Frigyes és Korolovszky György az MLSZ utánpótlás edzői, Józsi György, az MLSZ Zala megyei igazgatóságának igazgatója, Nagy Ferenc, a ZTE FC elnök-tulajdonosa és Szabó Imre, az utánpótlás vezetője. A város vezetői elfoglaltságaik miatt nem tudtak részt venni az ünnepségen. Névadót tartottak ezen a napon: Szőcs János nevét vette fel a ZTE FC akadémiája.

- Telitalálatnak érzem a választást - jelentette ki Gellei Imre, s nyomatékosította, hogy zalai polgárként is van jelen, aki a ZTE csapatának munkáját korábban hat éven á t irányította. - Kellenek a példaképek és ehhez a legjobb döntést hozták  meg Egerszegen. Amikor Szőcs Jánost méltatom, illik azokra is gondolni, akik mellette sokat tettek azért, hogy 1972-ben az NB I-be vezették a ZTE-t, s élvonalbeli együttese lett a városnak. Puskás, Kubala nevét viselik már akadémiák itthon, és ebbe a sorba  illik  Szőcs Jánosé is.

A Szőcs János életútját felelevenítő rövid összeállítás után Nagy Ferenc elnök köszönte meg Jani bácsinak, hogy elfogadta a felkérést és a nevét adta az akadémiának.

- Rendkívüli és csodálatos nap a mai   - mondta beszédében.   - Egy új jövőt nyit ez a nap és figyeljetek ifjú futballisták: legendás idők legendás alakja van most köztünk, s legyetek olyanok mint ő. Karrierjének üzenete az akarat: akarjatok  ti is nagyszerű sportolók lenni és higgyetek benne.

Ezt követően az születésnapi tortát tolták be (ZTE-mezt formázott), majd leleplezték az immár Szőcs János Labdarúgó Akadémia új címerét. A köszöntők után  Szőcs János kissé meghatódva  lépett mikrofonhoz.

- Kedves gyerekek és mindenki! Ezért érdemes volt nyolcvan évet élni!  - mondta és főleg a gyerekekhez beszélt. - Ilyen ünneplésben még nem volt részem, még akkor sem, amikor egy-egy győztes meccs után vonultunk az öltözőbe. Az utóbbi hatvan év a labdarúgáshoz köt és ez életem szerelme. Biztos vannak kedvenceitek, ezért vagyok hálás, hogy engem állítottak elétek  példaképnek. Az a pár év, amíg iskolások vagytok két dologról szóljon: tanuljatok és  készüljetek keményen, akarattal, alázattal az edzéseken. De ezen felül focizzatok! Ha lehet, napi két  órát  még a barátokkal, az ismerősökkel, mert ez az élmény  a legnagyobb, s nekem is az volt!  Magamnak azt kívánom: még életemben újra ott legyek egy élvonalbeli ZTE-mérkőzésen. Aztán a mellettem állóknak hadd mutassak rá valakire: nézd azt a jó felépítésű srácot! Na az  is a Szőcs akadémiáról került a csapatba...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!