Sport

2013.02.22. 21:27

A Szőcs János Labdarúgó Akadémiában is bőven van még tartalék

Zalaegerszeg - Hétfő óta immár Szőcs János Labdarúgó Akadémiának hívják a ZTE FC utánpótlását biztosítandó, három és fél éve indult akadémiát, melyet meglátogattunk. Pontosabban visszatértünk, hiszen annak idején az indulásnál is ott voltunk és készítettünk riportot az új képzési formáról.

Kerkai Attila

Amikor 2009 őszén a ZTE FC-nél is elhatározták, hogy akadémiai képzést indítanak, az országban már több, jól ismert  -  Agárd, Győr, Felcsút és Szombathely - sportiskola működött. Mert akadémiának nevezik őket, de igazából sportiskolák ezek is. A feltételrendszerek természetesen eltérőek, a Szőcs János Akadémián pedig mostanra lett teljes a négy évjárat, vagyis a Deák-Széchenyi  szakközépiskolában már az 9-12. évfolyamban is van futballosztály.

Kovács László, az akadémia szakmai vezetője is ezt emelte ki elsőként, amikor meglátogattuk őt és a 9-10. osztályosok egyik délutáni edzését. Jelenleg 85 fős az akadémia létszáma, ebből 56-an  kollégisták, a többiek helyiek, illetve bejárók.

- Azt gondolom, hogy megérte létrehozni itt Egerszegen is az akadémiát - kezdte is ezzel -, hogy mást ne említsek: a  jelenlegi felnőtt keretben Kalmár Adrián, Babati Benjamin, Szegleti Gergő és Bíró András is nálunk készült. És még nincsenek 18 évesek, ez is lényeges!

Miközben beszélgettünk, Madár Gábor, a ZTE egyik nagy öregje tartja a „frontot".

- Én ragaszkodtam hozzá, hogy Gabi bácsi is benne legyen az edzői csapatban - vágta rá a szakmai vezető. - Vannak modern módszerek, de a tapasztalat soha nem kopik ki a futballból. Tanulni kell és lehet  mindenkitől, legyen az edző vagy fiatal.

Egy idő után helyet cserélnek, vagyis Kovács László megy a pályára, mi pedig már Madár Gábort kérdezzük az itteni munkáról.

- Szeretem, élvezem ezt a munkát, és én inkább a technikai elemeket figyelem, hogy azokat jól végezzék el - említi.  - Tisztelettudók ezek a srácok, de én is megadom nekik a tiszteletet. Olykor a gondolkodásukat is alakítani szükséges, s nem titok: van, hogy pátyolgatni kell őket. Figyelni, hogy van-e valami gondjuk, ami nyomasztja őket. Nem mindegy, melyikükhöz mikéntszól az ember, mert van, akinél elég egy vicc elsütése, aztán helyre billen minden, máshoz másként kell közelíteni.

A Deák szakközépiskola műfüvesén általában a délelőtti edzéseiket tartják, heti három alkalommal. Fotók: Katona Tibor

Kovács László és Madár Gábor mellett az edzői csapat tagja Balázs Zsolt, Lendvai Miklós és Dobos Sándor, valamint Czinder Enikő erőnléti tréner. Heti három alkalommal délelőttönként  is  van edzés, és felváltva vezetik ezeket a  szakemberek.

- A három év alatt nem volt komolyabb gondunk a gyerekekkel. Figyelünk a mentális fejlődésükre, és olykor pótszülőnek is kell lennünk. Hétfőnként például nincs edzés, helyette elméleti foglalkozásokat tartunk, bevonva szakembereket, akik az életkornak megfelelő kérdéseikre is választ tudnak adni  -  teszi még hozzá Kovács László.

A fiatalokat sem hagyhatjuk ki a beszélgetésből. Kulcsár Olivér például Budapestről érkezett, és nem egyedül. Ikertestvérével, Rolanddal van itt, aki most éppen betegség miatt nem edzett. A Honvéd utánpótlásában nevelkedtek, aztán egy év következett a szombathelyi Illés Akadémián. Ősztől vannak Egerszegen.

- Szeretem a sulit és a futballt is, mert sokkal felszabadultabb minden - említi Olivér, amikor a különbségekről kérdezzük. - Szombathelyről három hetente lehetett hazautazni, innen hetente. Azt gondolom összetartó csapat a miénk, és tényleg szeretek itt lenni. A két edzőnk közül Laci bácsi a szigorúbb, Gabi bácsi viszont nagyon sokat mesél a múltról, ami mindig érdekes. Szóval lehet tanulni tőlük.

Esténként az edzők be-beugranak a kollégiumba is, itt éppen Kovács László szakmai vezető beszéli meg a fiúkkal,  akad-e bármi probléma, amin segíthetne. Fotók: Katona Tibor

Egy másik fiatalember, Vörös Máté kapus viszont éppen a napokban kapott profi szerződést a ZTE FC-től. Véletlen, de Mátéval  már egy téli gyerektornán is találkoztunk,  éppen a sípot fújta a kicsik meccsein. Besegített, és ahogy akkor is elmondta: szívesen teszi.

- Nagyon örültem, amikor szóltak, hogy szerződést szeretnének kötnek velem, hiszen gyerekként én is arról álmodtam, hogy a ZTE játékosa leszek - említi  az ifjú kapus, és nem is kell  különösebben elmagyaráznia, miért. - Egerszegi vagyok, a szívemhez nőtt  a város és a ZTE is. Remélem, én is odakerülök majd a nagyokhoz, de addig sokat kell edzeni.

Máté nem a Deák-Széchenyi SZKI tanulója, hanem a Zrínyi-gimnáziumé, ahová az általános iskola negyedik osztálya után került. Vannak céljai.

- Fél évkor 4,5  volt az átlagom, s bár futballista szeretnék lenni, más is érdekel. Főleg az informatika, úgyhogy idővel  szeretnék majd egyetemre menni - árulta el.

Építkeznek, fejlődnek és vannak tehetségeik

A ZTE FC utánpótlását irányító szakember, Szabó Imre egyben a Szőcs János Akadémia vezetője is. Szerinte is  van még miben fejlődniük, viszont  a helyzet nem  annyira rossz, mint azt sokan láttatni szeretnék, mert igenis vannak nekik is tehetségeik.

- Nagyban segíti már a munkánkat a tao-s támogatás, hiszen felszereléseket tudunk venni, tornákra utazhatunk - említette. - A kollégiumi elhelyezés javult, átkerültek a mi gyerekeink is a Kaffka kollégiumba, ahol már jobb körülmények vannak. Ez egy fiatal akadémia, még csak a negyedik évét tapossa, de minden évfolyamban van már olyan labdarúgónk, aki potenciálisan sokra viheti. Hosszabb távon célunk, hogy legyen még egy műfüves pályánk, s minden téren előrébb akarunk lépni. Van még tartalékunk, s idővel a ma még előttünk járó akadémiák szintjét szeretnénk elérni. Ami fontos, hogy az iskola vezetése, ezen belül is Rozmán Sándor igazgató maximálisan partner velünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!