Sport

2012.12.16. 08:46

50 éve védett először a Bányászban

Sporthistóriai sorozatunk újabb részében egy olyan kapusról lesz szó, aki egy valóságos dinasztia tagja: édeasapja is a vonal előtt állt és fia is, aki szintén komoly karriert futott be. Idősb Vlaszák Géza 50 éve, 1962-ben védett először a Nagykanizsai Bányász felnőtt csapatában.

Kis János

Keszthelyi Előre Petőfi, akkor még salakos Balaton-parti pályáján a tizenhét éves kapus a Zalai Hírlap tudósítása szerint a mezőny egyik legjobbja volt, az 1-0-ás hazai győzelemmel végződött, NB-III-as mérkőzésen. Családja egy igazi kapusdinasztia, édesapja Vlaszák Flórián 1937-39 között védte a ZTE kapuját, fia ifjabb Vlaszák Géza a ZTE kapusa, ötszörös válogatott, eddig több mint 400 mérkőzésen védett az első osztályban.

Tehetségére hamar felfigyeltek, tízszeres ifjúsági és négyszeres utánpótlás válogatott lett, ahol az Aranycsapat szövetségi kapitánya, Sebes Gusztáv volt az edzője. A Pécsi Dózsa le is igazolta, 1963 és 1967 között volt az NB-I-es csapat kapusa. Ezután visszaköltözött Nagykanizsára, az NVTE játékosa lett, majd 1972 őszén visszatért az újjáalakuló Olajbányászhoz. Első idénye újabb nagy sikert hozott, az NB-II bajnokcsapata lett a kanizsai csapat, 1973-ban feljutottak az NB-I B-be. Olyan kiváló edzői voltak mint Németh Lajos, Konta Károly, Kunos Ferenc, Lantos Mihály vagy Kerekes Imre. 1980-ig védte az Olajbányász kapuját, több mint 300 mérkőzésen lépett pályára kanizsai színekben. Utánpótlás edzőként nevelőedzője volt fiának, 1990-ben az Olajbányász NB-I B-s felnőtt csapatát is dirigálta. Saját költségen Olaszországban és Dortmundban volt tanulmányúton.

A két Vlaszák, apa és fia: mindketten a kapuban kötöttek ki

- Köszönöm a sorsnak, hogy fél évszázadon át Nagykanizsa labdarúgásának részese lehettem - nyilatkozta id. Vlaszák Gézaa kerek évforduló kapcsán.  Edzőként több korosztály képzését, nevelését segíthettem. Büszke vagyok rá, hogy megalapítottam a Nagykanizsai Utánpótlás Futball Clubot, aktívan részt vettem kapustanárként, az új rendszerű UEFA képzésben, és megkaptam Magyar Labdarúgásért kitüntetést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!