Sport

2012.10.25. 17:01

Lövészet: Nagy György nyert és életet mentett

Zalaegerszeg - Az utolsó országos bajnokság is lezajlott a mostani versenyidényben a sportlövőknél. Az elöltöltős számok küzdelmeiben zalai siker született, méghozzá Nagy György, a PLE Zalaegerszeg tapasztalt versenyzője révén.

zaol.hu

Az elöltöltős, vagy történelmi pontlövész bajnokságot az erre alkalmas jászfelsőszentgyörgyi lőtéren rendezte meg a Magyar Sportlövők Szövetsége. Egészen pontosan, a 100 méteres számok idei csatározásaira került sor itt, hiszen az 50 méteres számok küzdelmein már túljutott a mezőny. A feladat viszont ugyan az volt, csak messzebbről: lehetőleg a legpontosabban eltalálni az 25x25 cm-es lőlap közepét.

Nagy György tapasztalt lövész és a történelmi fegyverek egyik szerelmese. Nem véletlenül próbálta ki magát már a világbajnokságon is, s most két aranyérmet nyert Jászfelsőszentgyörgyön: a Minié csappantyús hadipuska (ez nemzetközi versenyszám) küzdelmeiben és a Zajcev ismétlő hadipuska számában egyaránt az első helyen végzett. Ezen kívül a Mannlicher ismétlő nyílt irányzékú hadipuskás számban még begyűjtött egy bronzot, így Nagy György remek eredményekkel zárta a szezont.

- Azért várható volt, hogy a mezőny elején végzek, hiszen a vb-n is a legjobb magyarnak bizonyultam - szerénykedett Nagy György, amikor megkerestük. - Persze annak nagyon örülök, hogy közben jól lőttem, hiszen száz méterről 80 kört értem el a Minié számban, ami annyit tesz: tíz lövésből átlagosan egy 15 cm-es sugarú körön belül volt valamennyi találatom... Ha pedig hozzávesszük, hogy kissé párás volt a levegő, tényleg nem kell panaszkodnom.

Ezekkel az eredményekkel pedig a PLE Zalaegerszeg is tovább gyarapította amúgy is gazdag idei eredménysorát. Nagy György például úgy ítéli meg, hogy a tavalyihoz hasonló, sikeres volt a mostani évad.

- A tavalyi eredmények alapján, amiben az összes orzságos bajnokság eredménye beleszámít, a PLE Zalaegerszeg a hazai klubok között az Angyalföld mögött a második helyen végzett - mondta. - Az összesítés még nem készült el, de azt gondolom, hogy az idei eredményeink is hasonlóak lehetnek. Mindez azt is mutatja: továbbra is a legjobbak között jegyzik klubunkat.

A versenyeknek tehát vége, de az élet nem áll meg. Az egerszegi lövészek már készülnek a következő versenyidényre, és a PLE december végén a hagyományosan, és immár tíz esztendeje megrendezi az óévbúcsúztató nemzetközi versenyét.


A 100 méteres számok bajnokságán történt egy baleset, hiszen fegyverekről lévén szó, a veszélyfaktor is megnő. A Nagy György által megnyert Zajcev versenyszámban indult győri lövész fegyverének ütőszege eltört és idejekorán robbant fel a lőszer. A versenyző homlokába fúródtak a repeszek, s addig, amíg megérkezett a segítség Nagy György látta el sporttársát. Méghozzá nagy szakértelemmel és gyakorlattal, ugyanis korábban 20 esztendeig a mentősöknél szolgált...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!