Sport

2012.05.29. 04:16

Rádiházán jubileumot ünnepeltek

Rádiháza – A 100 éves Rádiházi Ménes tiszteletére rekordszámú lovas és ló nevezett a pünkösd vasárnapján rendezett versenyre. Harminchat egyesület, 67 lovas és 96 ló vett részt a B-kategóriás erőpróbán. A nézők 153 startot láthattak.

Bóbics László

A magyar lótenyésztés szervezeteinek vezetői is megtisztelték a rendezvényt, ők is részt vettek a ménesalapító Bartha László és felesége Görbő-pusztán levő sírjának délelőtti megkoszorúzásán.

Az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt, délutánra több mint 3000 ember gyűlt össze a lovaspálya körül.

Az ünnepi köszöntő után olvasták fel Lázár Vilmosnak, a Magyar Lovassport Szövetség elnökének a 100 éves Rádiházi Ménesnek és a közönségnek szóló üdvözlő levelét.

A versenyszámok közti bemutatók rendkívül látványosak és magas színvonalúak voltak. Óriási tapsot kaptak a lovastornász „sóskúti manók”, de lélegzetelállító volt Kappel Edit szabadonidomítási bemutatója a három lipicai ménnel.

Akik nem csak a versenyre és a bemutatókra voltak kíváncsiak, ők sem maradtak program nélkül. A fedeles lovardában több mint 200 kép elevenítette fel a 100 éves rádiházi lótenyésztés eseményeit, versenyeit, meghatározó személyiségeit. A ménes által tenyésztett lovak eredményeit több, mint 100 gyönyörű tiszteletdíj reprezentálta. Nagy sikere volt az elsősorban a gyerekek szórakoztatását szolgáló lovaglási és kocsizási lehetőségnek.

A jubileumi fesztivál programját színesítette a kézműves vásár és még számos kulturális bemutató.

A hagyományos verseny nagy tömegeket vonzott – az előző évekhez hasonlóan most is –, több ezren voltak kíváncsiak a rendezvényre. Az idei évben Rádiházára látogatók jól jártak, hiszen a rangos versenyen kívül számos érdekességgel találkozhattak. Arról nem is beszélve, hogy a versengés meglehetősen hosszúra nyúlt, hiszen a küzdelmek már 9 órakor elkezdődtek és este 8 órakor értek véget. A zalaiakon kívül az ország legkülönbözőbb pontjáról érkeztek, így a nyílt pünkösdi bajnokság rendkívül magas színvonalú versengést hozott ebben az esztendőben.

A Rádiházi centenáriumi B-kategóriás verseny eredményei.

B/0 Nyitott kategória: 1. Góth Enikő (Dáma nevű lován, Pro Equus Lovas Klub), 2. Bujtor Roland (Diamond du Rouet n. l., Pro Equus Lovas Klub) 3. Kiskós Bernadett (Arizóna n. l., Körmendi Lovas SE).

B/1 a stílusverseny kezdő lovasok részére: 1. Hajas Emőke (Grand n. l., Endrődy LE), 2. Tóth Viktória (Dicső n. l., Kinizsi SK Gyenesdiás), 3. Janiewicz Roland (Császár n. l., Hévíz LK).

B1/c nyitott versenyszám: 1. Lágler Viktória (Argo n. l., Hévíz LK), 2. Kovács Emese (Koheilan Karsaly n. l., Gyűrűs-Gidrán Egyesület), 3. Nagy Zsófia Welldone (Boy n. l., Kanizsa Lovas Klub).

B/2 ifjúsági versenyszám: 1. Fehér Klaudia (Twist n. l., Pro Equus Lovas Klub), 2. Murmann Sára (Soma n. l., Kinizsi SK Gyenesdiás), 3. Agg Viktória (Ginger n. l., Katafai Lovas SE).

B/2 nyitott. Makkos Vilmos Emlékverseny: 1. Imre Balázs (Szindi n. l., Dénesmajori Lovas Club), 2. Dobrádi György ( Peer Gynt n. l., Dobrádi Lovas Klub), 3. Egyed László (Argo n. l., Szilvásvárad).

Korlátugratás a Kabala-Ménes Kft. díjáért: 1. Heibl Ágnes (Kortez n. l., Izsáki Sárfehér SE), 2. Méri Zsuzsa (Athon n. l., Budapesti Lovas klub), 3. Gecse Csaba (Cinóber n. l., Rádiházi Lovas Klub).

B/3 ny.vrsz. a Baki Agro-Centrum Kft. díjáért: 1. Bujtor Roland (Al Capone n. l., Pro Equus Lovas klub), 2. Imre Balázs (Szindi n. l., Dénesmajori Lovas Klub), 3. Kaizinger Balázs (Gidran n. l., Ikon Full-Metál Horse LK).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!