Sport

2011.08.19. 08:00

Vasember, tele energiával

Nincs edzésterve, de gőzerővel készül élete versenyére a 39 éves nagykanizsai Vránics László. A Tri-Co Triatlon Klub versenyzője augusztus 26-án a szlovéniai Muraszombaton a dupla ironman triatlon Európa-bajnokságon indul: 7600 méter úszást, 360 kilométer kerékpározást és 84 kilométer futást igyekszik egyhuzamban teljesíteni.

Benedek Bálint

- Tavaly leküzdöttem már a dupla ironmant is, világbajnokság keretében - emlékeztetett a sportember. - Ötvenhét versenyző közül 27 óra 40 perces idővel kilencedik lettem, ami számomra óriási eredményt jelentett.

A sportolóra augusztus 26-án (avagy jövő péntek) éppen ugyanilyen kihívás vár, s mint megtudtuk tőle: élete versenyére készül. Ám ezzel kapcsolatban ennél többet nem mondott, mert: ilyen extra megterhelést jelentő viadalok előtt jobb, ha az ember nem bocsátkozik találgatásokba.

- Február óta edzek - tette hozzá Vránics. - Tele vagyok energiával, s miután nincs edzőm, saját ritmusomban készülök. Hetente egyszer vagy kétszer Nagykanizsa palini városrészéből indulva elfutok Pacsáig, aztán ugyanezt a távot vissza. Ez megközelítőleg 51 kilométert jelent.

A 39 éves dél-zalai versenyzőnek vigyáznia kell, nehogy a tréningek során megsérüljön: egyfelől a verseny óriási követelményei miatt már most is extra terhelést kell kapnia, de hogy valóban rajthoz tudjon állni, ezt sem viheti túlzásba. Ettől függetlenül rendszeresen úszik, kerékpározik, illetve dolgozik a Kanizsa Kajak-Kenu Klub utánpótlás edzőjeként is.

- A szlovéniai Európa-bajnokság szervezői egyelőre csupán harminc indulóra számítanak - árulta el a sportoló. - Ez a létszám még változhat, de azt már tudni lehet, hogy a sportág Európa- és világbajnoka, egy svájci kolléga nem lesz jelen. De persze ezen a viadalon nem az ellenfelek jelentik a nehézséget, maga a táv, amivel meg kell küzdeni.

Vránics László nem elégedett a szervezők által kitűzött délután négy órai rajttal, szeretett volna reggel kezdeni, hogy a szerinte leginkább megterhelő rész, a futás a hűvös éjszakára essen. Amúgy szeretne jelentősen javítani a világbajnokságon elért idején, ám várakozásairól ennél többet nem akart mondani.

- Komoly terveim vannak, ha sikerül, nagy meglepetés lesz - titkolózott. - De ha nem, akkor sem történik katasztrófa, hisz a sportágon belül vannak még céljaim.

- Komoly terveim vannak, ha sikerül, nagy meglepetés lesz - titkolózott. - De ha nem, akkor sem történik katasztrófa, hisz a sportágon belül vannak még céljaim.

Aki azt gondolja, a dupla ironman már az emberi teljesítőképesség vége, téved. A háromgyermekes családapa, Vránics László tervei között is szerepel még két év múlva a „tripla vasember” leküzdése. Van aztán még ennél hosszabb táv is – ám az már szerinte is túlzás...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!