Sport

2010.11.11. 17:22

Judo: a junior korú Mihovics Szabina aranya a felnőtt ob-n

A nagykanizsai NTE 1866 judo szakosztályának tehetsége, a 70 kg-ban induló Mihovics Szabina a budapesti Körcsarnokban rendezett felnőtt magyar bajnokságon aranyérmet szerzett.

Benedek Bálint

A Magyar Judo Szövetség fővédnökségével immár 57. alkalommal tartották meg a felnőttek első osztályú országos bajnokságát. A viadalra 136 fő nevezett, közülük 42 női cselgáncsozó, mely a sportág történetében egyértelműen bizakodásra adhat okot. Ez pedig azt jelentette, hogy a kanizsai Mihovics 70 kg-os súlycsoportjában is tízen mérlegeltek.

Első meccsét kisebb pontatlanságokkal kezdte, ám végül kedvenc technikájával, a sotomakikomi dobás utáni leszorítással nyerte. Sőt, ez utóbbi jól bevált fogásnemet választotta a második mérkőzésén is, ami egyben a döntőbe kerülésről döntött. A látottak alapján az NTE 1866 edzői, Mester József és felesége bíztak benne, hogy az aranyérem megszerzése sem okozhat gondot tehetséges tanítványuknak. Így is lett.

A találkozót végig Szabina uralta, s kedvenc dobásával hamar érvényesítette nagyobb tudását, s ezzel a diadallal a dobogó csúcsára állhatott.


– Szabina tényleg minden dicséretet megérdemel, hisz´ junior korú judokaként a felnőtt mezőnyben kitűnő technikai felkészültséggel megcsillogtatta a tudását – fogalmazott Mester Józsefné, az NTE 1866 judo szakosztályának edzője. – A sportág iránt mutatott alázatos munkája a legnagyobbak közé emelheti őt, de egyelőre nem döntötte el, hogy a folytatásban a sportot vagy a tanulást részesíti előnyben.

Az NTE-sek nagy bánatára a kettő együtt nem működhet, hisz´ a 18 éves Mihovics Szabina a rendőrtiszti főiskolára készül. A bentlakásos iskolában pedig nincs cselgáncsoktatás, így könnyen lemaradhat a válogatottságról.

– Imádom a judót, s most a közel tízéves edzésmunkám gyümölcse a felnőtt magyar bajnokság megnyerésével beérett – vette át a szót Szabina. – Eközben pedig életem egyik óriási álma válna valóra azzal, ha – a tavalyi kudarc után – végre felvételt nyernék a rendőrtisztire.

Szabina hozzátette: pontosan tudja, hogy élete legnehezebb döntése előtt áll, de megígérte, minden eshetőséget mérlegel, mielőtt meghozza a döntését.

– Neki itt a helye közöttünk, a cselgáncsban hatalmas karrier várna rá – így Mester Józsefné. – Edzőpartnere is van bőven, hiszen gyakran a fiúkkal is tréningezik. Számára a testnevelési egyetem is jó döntés lehetne, hiszen akkor nem kellene felhagynia a sportolással.

S még egy ok, ami az egyesület szempontjából a tehetséges Mihovics Szabina megtartása mellett szól: a hat korosztályban több mint 50 versenyző is példaképként tekint a 18 éves leányra. 

Mihovics Szabina 10 évesen lépett először tatamira, azóta 135 érmet és 30 kupát nyert. Ebből a magyar bajnokságokon öt arany-, egy ezüst-, és két bronzéremmel büszkélkedhet. Diákolimpiát is hatszor nyert. Számos nemzetközi viadalon szerepelt sikerrel, 2008-ban az Európa-bajnokságon 5. lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!