Sport

2009.07.15. 02:29

Génjeinkben hordozzuk

Nagykanizsa - A Csónakázó-tó partján megrendezett 31. Lndliche Amatőr Lovasok Military Európa-bajnokságát jelenlétével megtisztelte a Magyar Lovas Szövetség közelmúltban megválasztott elnöke, a hétszeres kettesfogathajtó világbajnok, Lázár Vilmos is.

Benedek Bálint

- Nagy terveink vannak, ezt megalapozza, hogy az országban továbbra is óriási népszerűségnek örvend a lovassport - kezdte Lázár Vilmos. - Sokan művelik, egyre több szurkoló kíváncsi erre a gyönyörű sportra. Ezt a fajta rajongást a magyar emberek a génjeikben hordozzák, hisz a történelmi sajátosságok miatt a lovaknak mindig megkülönböztetett szerep jutott. Ugyan nincsenek pontos statisztikáink, de évről évre 20-30 százalékkal többen pattannak nyeregbe, s szerencsére köztük sok a fiatal.

- Ennek a nemzeti tudatnak az erősítése lehet a jövő útja?

- Mindenképpen, nekünk dr. Sótonyi Péter alelnökkel együtt ezt a lendületet kell felgyorsítanunk - folytatta Lázár Vilmos. - Erre már lehet alapozni a jövőt, célunk, hogy Magyarországon a lovassportban előrébb lépjünk. Az előbb említett adottságok mellett a lóállomány, a szabad területek, a klíma mind-mind elősegítheti, hogy a lovassport az öt legnépszerűbb sport közé tartozhasson. Első dolgunk az lesz, hogy visszaállítsuk a lovaglás presztízsét, ez megfelelő marketingmunkával bizonyára sikerülhet.

- Ha már a reklámnál tartunk, a fogathajtás mellett Overdose szereplése lendített az adott szakágak népszerűségén. De mi lesz a többivel?

- Mindegyik ugyanolyan fontos, ám jelen pillanatban a szakágakat csak a lelkes sportkedvelők tartják életben, akik időt, s fáradságot nem kímélve állandóan dolgoznak. Még csak rövid ideje vagyok a szövetség elnöke, de hamar találkoztam a gazdasági helyzet lósportra gyakorolt kellemetlen hatásaival. Kevés a támogató és kevés a pénz is, a másik oldalon ott vannak a lovakra szánt költségek, amik fokozatosan emelkednek. Ez eddig csak lemondásokkal járt, így a szakma rendkívül büszke és hálás lehet a lósport fanatikus szakembereinek, akik a legrosszabb helyzetben is kiálltak a lovastársadalom fennmaradásáért. A szakágaknak komoly támogatásra van szükségük, és ezeket piaci alapokra kell helyezni. Most készítünk egy olyan tanulmányt, ahol megvizsgáljuk, hogy a lovassportba befektetett pénzek a magyar nemzetgazdaság számára milyen pozitívumokat teremtenek. Nincs mese, el kell érnünk, hogy a honi lovassport magasan támogatott szakággá nője ki magát. Ha ezt elértük, akkor nyilvánvaló, hogy mindegyik területre juthat pénz.

- Összetett sportág a military, a magyarok ugyan sok versenyt rendeznek, de az eredmények nem jönnek.

- A lovastusa olimpiai szakág, s mint ilyen, különösen értékes számunkra, ráadásul hatalmas tradícióval bír. Világszerte sok helyen támadják, főleg az állatvédők a militaryt, de mindig sikerül a nemzetközi lobbitevékenységet úgy alakítani, hogy bent maradjon az olimpiai programban. Ez a terület az, ami a legszélesebb körben vizsgáztatja a lovat, kezdve a díjlovaglással, a terepversennyel,s végül a díjugratással. Valóban, az eredményességen van mit csiszolni, de a kanizsai és az ezekhez hasonló hazai viadalok is a fejlődést szolgálják.

- Távolról már érintettük a fogathajtást, augusztus 19-23. között Kecskemét ad otthont a kettesfogathajtó világbajnokságnak. Címvédésre készül?

- Valószínűleg utoljára vállalom a küzdelmet, mint címvédő fogok indulni, hisz egyéniben világbajnok vagyok. Sőt, rábeszéltem az öcsémet, Zoltánt, így ő is tagja lesz a válogatottnak. Rajtunk kívül még hét magyarnak lesz esélye bizonyítani. Kemény hathetes edzőtáborozással készülünk a komoly erőpróbára. A magyar csapat aranyesé-lyes. Az én szemem előtt isegy cél lebeg, címvédőként fejezzem be az aktív pályafutásomat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!