Sport

2007.12.27. 03:29

A sportra születtek

Zalaegerszeg - Egy veterán világbajnoki cím, aztán egy felnőtt országos-bajnoki arany az ifi elsőséggel nem rossz eredménysor önmagában sem. Hát még, ha a családban marad, márpedig Szanatiéknál ez a helyzet.

Kerkai Attila

Az édesapa, Szanati László birkózóként korábban sem volt ismeretlen, hiszen a ZTE, majd a Zalahús SC versenyzőjeként a legjobbak egyikének számított idehaza, az idén pedig veterán világbajnoki címet szerzett Szombathelyen kötöttfogásban, s nem mellékesen, az év veterán birkózójának is megválasztották. Az, hogy idősebb fia, Szanati Szabolcs csak egy rövid ideig követte apja nyomdokait és tartozott a karfiolfülűek táborába, ezt ma már senki sem bánja. A 18 éves fiatalember felnőtt magyar bajnoki címet szerzett a 77 kg-os súlycsoportban - a súlyemelők között... Jó év volt, amit az idősebb Szancsó számára még megfejelt egy harmadik sportág is...

- Szabi is, én is nyertem, meg Talmácsi Gábor is világbajnok lett, úgyhogy teljes az örömöm, hiszen a motorozás jó tíz éve vált a szenvedélyemmé - vont gyorsan mérleget Szanati László. Természetesen a részletekben van a lényeg, úgyhogy vallatóra fogtuk a két Szanatit. Méghozzá egymásról.

- Kicsit meglepetés volt az, hogy Szabolcs ilyen gyorsan fejlődött, hiszen mi annak idején 24-25 éves korban kezdtünk versenyzőként beérni, illetve eljutni addig, hogy valaki a felnőtt bajnoki cím közelébe kerüljön - fogott jellemzésébe fiáról Szanati László. - Az utóbbi időben sajnos nem tudtam ott lenni Szabi versenyein, persze drukkoltam neki a távolból is, de mindig bíztam a tehetségében és a szorgalmában. Én úgy fogalmaznék, hogy mi a sportra születtünk, a lényeg a dinamika. Ha megörökli valaki ezt, akkor ehhez lehet hozzátenni a magáét. Fejben kockáztatni kell, s ezért vannak a versenyek, hogy az ember a saját teljesítőképességének határait feszegesse. Szabi ezzel nyert országos-bajnokságot, hogy kockáztatott, vagy ha úgy tetszik, villant, ahogy mi birkózók mondjuk ezt...

Akkor jöjjön az ifjabb Szanati, azaz Szabolcs. Szóval, mitől ennyire jó még most is az öreg ?

- Volt már neki két veterán világbajnoki bronzérme, de jött egy technikai szünet számára, azonban most minden összejött, pedig nagyon erős volt a mezőny - értékelt az ijabb Szancsó. - Sajnos nem lehettem ott a szombathelyi döntőn, de videón azóta párszor már végignéztem a döntőt, s azt kell, hogy mondja, le a kalappal előtte. Szerintem ez apunak ez az évek során jött, a birkózástól kezdve a biciklizés és a motorozás is karbantartja a fizikumát.

Szanatiéknál fontos a hagyomány, hiszen László autószerelő, Szabolcs pedig karosszéria-lakatosnak tanul, s a nagyapa is ezt a szakmát űzte. Azt mondják, imádják, amit választottak, sőt, olykor ez a pihenés...

- A munka fontos, ott vagy, csinálod, ez adja az alapot mindenhez - így az idősb Szanati. - Én azt szoktam mondani, nekem ez a rehabilitáció, egy-egy verseny vagy motoros bukás után, amikor motorra sem ülhetek, meg a birkózóterembe sem mehetek le. Ugyanúgy megmozgatja a testet, mint egy jó edzés. A család pedig a legfontosabb. Van egy 23 éves fiunk, aki születési rendellenesség miatt kénytelen intézetben élni. Az ő megszületése után nehezen jött Szabi, öt évet vártunk rá, s ez egy nagyon nehéz időszak volt az életünkben. De lám, mit hoz az élet, ha az ember kitart a család mellett. Az összefogás nagyon fontos, ennek sokat köszönhetek és persze feleségemnek, Editnek. Aztán ott van Szabolcs öccse, a 13 éves Szilárd, aki ugyan nem sportol, de ő is örül a mi sikereinknek.

Szabinak a sport mellett van egy másik szenvedélye, a zenélés, most próbálnak összehozni egy metálzenekart.

- A név egyelőre fejlesztés alatt van, eddig csak alakulgatunk, aminek főleg felszerelésbeli hiányosság az oka - árulja el a gitárosként számításba vett Szabolcs, s Lacinak egyből beugrik: ez is valamiféle családi vonás, hiszen Szabi nagyapja jó zenész volt, aki remekül harmonikázott.

S mit lehet kívánni egy ilyen sikeres év után? Talán, valami hasonlót... De nézzük, konkrétan mi jár a két Szanati fejében.

- Márciusban ifjúsági uniós Európa-bajnokságot rendeznek, s szeretnék jól szerepelni, az ob-n meg ismételni, ha már az idén bajnok lettem - így Szabolcs.

- Jó lenne, ha minden ugyanúgy jönne össze, mint az idén - kívánja maguknak az édesapa. - Sajnos a veterán vb 2008-ban Oroszországban lesz, sok pénz kellene a kiutazáshoz. De azért tényleg ki kellene próbálni, nem volt-e véletlen ez az idei arany... A két Szanati, akiket most már az foglalkoztat, miként ismételhetnének...

Ezek is érdekelhetik