SÉTA

2017.11.22. 11:00

David Cerny nyomában

Az őszi szünetben volt szerencsém ellátogatni barátaimmal a gyönyörű cseh fővárosba.

Balázs Enikő 12.B Batthyány Lajos Gimnázium Nagykanizsa

David Cerny kortárs szobrász meglehetősen bizarr alkotásaival Prága-szerte találkozhatunk

Korábban utánaolvastam, hogy mit is érdemes megtekinteni Prágában, így találtam rá David Černy-re, egy kortárs szobrászra, akinek meglehetősen bizarr alkotásaival Prága-szerte találkozhatunk. Az az ötletünk támadt, hogy első ott töltött napunkon felkeressük ezeket a szobrokat, és ezáltal kicsit feltérképezzük a várost. Első utunk a német nagykövetség várához vezetett, ahol egy emberi lábakon álló Trabant tekinthető meg, ám sajnos csak egy kerítésen át.

Prágában nagy kultusza van Franz Kafkának, mivel a város szülötte, így van egy múzeum, amely bemutatja az életét és munkásságát. Ennek udvarán volt a második állomásunk. Egy Csehország alakú medence két végén áll két férfit ábrázoló bronzszobor, amelyek cseh íróktól származó idézeteket pisilnek a vízbe. Állítólag a szobor mellett található egy telefonszám, amelyre ha küldünk egy SMS-t, a szobrok az üzenet szavait fogják kipisilni, de ezt a telefonszámot mi sajnos nem találtuk meg.

A Moldva mentén haladva a Kampa Múzeum melletti téren találkozhatunk három földön mászkáló babával, melyeknek az arca nincsen kidolgozva, csak középen be van nyomva, ezáltal még rémisztőbbnek hatnak. Ám nemcsak a folyóparton találkozhatunk ezekkel a lényekkel, mert a Žižkov tévétornyon is hasonló babák másznak felfelé.

David Cerny kortárs szobrász meglehetősen bizarr alkotásaival Prága-szerte találkozhatunk

Utunkat folytatva a Divadlo Na zábradlí színház oldalára felerősítve találtuk Černy következő szobrát, az Embryót. Ez egy lefolyócsőbe beszorult magzatot ábrázol, amivel a szobrász azt ábrázolja, hogy a szűk látókörű világban senki nem érti meg műveit. Továbbsétálva, a Husova és a Betlehem tér sarkán megtekintettük a Lógó férfit, amely egy háztetőről kinyúló gerendán lóg, és tulajdonképpen Sigmund Freudot ábrázolja. Az órától kicsit messzebb, a Vencel tér közelében található a Lucerna passzázs, amelynek átrium részére van felfüggesztve egy hungarocellből és gyantából készített Černy-szobor, amely Szent Vencelt ábrázolja, amint egy döglött lovon lovagol.

A beprogramozott idézetek a tóban landolnak. A szobor mellett a nagykanizsai ifjú utazók

Végül felkerestük az alkotó Franz Kafka előtt tisztelgő szobrát, amely az író fejét ábrázolja, és állandó mozgásban van. Ez egy 11 méter magas mechanikus szobor, amely 18 500 darabból áll, és 42 motor vezérli forgását.

Legnagyobb sajnálatunkra Černy-nek a Futura galériánál található alkotását nem tudtuk megnézni, mert a galéria épp zárva tartott. Itt látható két óriási előrehajló ember, melyeknek ánuszában egy létrára felmászva bedughatja a látogató a fejét. Bent egy videót vetítenek, amelyben a prágai modern művészeti múzeum igazgatója és egy korábbi elnök, Václav Klaus kásával eteti egymást, miközben a We are the Champions című szám szól. Állítólag a szereplők nem voltak túl boldogok a mű megalkotásakor.

Černy bizarr szobrai mára már valóságos turistalátványossággá váltak, mi sem bántuk meg, hogy egy napig David Černy nyomában jártunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!