SÉTA

2012.06.10. 06:54

Varró Dániellel

Lenti - A tanévben, a város könyvtárában találkozhattunk Varró Dániel költővel. Mesélt tanulmányairól, munkájáról, költészetéről is.

zaol.hu

Gimnazista kora óta ír, publikál verseket, mégis inkább műfordítónak, mint költőnek tartja magát. Színházaknak fordít angol nyelvből, modern és klasszikus darabokat.

A János vitéz és a Toldi motiválta, ezért kezdett írni: Petőfi Sándor és Arany János is egy csapásra híresek lettek. Arany művén felbuzdulva megírta a Nyuszikát, a Nyuszika szerelmét, majd a Nyuszika estéjét. Igaz, a trilógia nem tette egyből híressé, de elismerést hozott számára.

Bemutatkozó verse a Harminckét éves múltam című önfelköszöntő költemény volt József Attila Születésnapomra című verse nyomán. Kamaszkorában a világfájdalom volt a fő témája, keresgélte a hangját.

Első kötetében stílusjátékokat írt, például megszületett a Boci, boci, tarka Balassi-strófában, majd reppelve. A kritika a kötetet posztinfantilistának tartotta, míg a Túl a Maszat-hegyen című verses meseregényt felnőtteknek. Harmadik kötete a Szívdesszert, ezt az Akinek a lába hatos című könyv követte.

Ír például az apaságról, aktuális a téma: kisfia kétéves. Ideje lenne komoly, létösszegző, hitvesi vagy hazafias verseket írni, jegyezte meg. A kedvence mindig az, amelyiket írja. Mindig az lesz a „tökéletes”.

Hóbor Anett, Lámfalussy SZKI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!