SÉTA

2012.06.13. 06:16

Negyven tonna festékkel

Nagykanizsa - Nemrégiben Veszprémbe indult csipet csapatunk nyomdalátogatásra. Szerencsére kicsit korábban érkeztünk, így volt időnk a Szerelmesek parkjánál lévő tóhoz és egy felújításra váró templomba benézni, ahol éppen egy képkiállítást rendeztek be.

zaol.hu

A Pannon Lapok Társaságánál aztán rengeteg szakmai dolgot árult el Nagy Attila, a nyomda ügyvezetője a közel egyórás sétánk során. Megtudtuk, hogy a nyomda 1994-ben jött létre, jelenleg közel hatvanan dolgoznak ott.

A termelés nagy része főként éjjel zajlik, hogy reggelre az olvasók már a friss híreket kaphassák kézhez. Az is kiderült, hogy az újság teljes egészében újrahasznosított papírból készül, igyekeznek környezettudatosan termelni: külön válogatják a veszélyes hulladékot és az évente keletkező 800 tonna papírhulladékot. Naponta mintegy 3-400 ezer újság készül. Az éves mennyiség közel 150 millió.

A nyomtatásnál három fő színnel dolgoznak: sárgával, magentával, ciánnal, élesítéshez a feketét alkalmaznak. Évente 40 tonna festéket használnak.

A vezérlőben úgy állítják be a színhatást, hogy figyelemfelkeltő, jó minőségű képeket, hirdetéseket kapjanak. Itt élesítenek a színeken vagy finomítanak rajtuk. A gépmester ügyel a papírszélekre, arra, hogy középre kerüljön a nyomat és ne legyen pacás a szín.

Az előnyomtatás helyszínére érkezik a szerkesztőségből a nyomdakész oldal. Javítani itt már nem tudnak az anyagon. Nagy tisztaságú alumínium lemezre előnyomatként felviszik az aktuális újságoldalakat: ezek szürkék, lilák és fényérzékeny réteggel bevontak. Itt keletkezik a legtöbb veszélyes anyag. A feldolgozó csarnokban szalagon érkeznek az újságok. A mellékleteket is itt húzzák be, a keresztfordító segítségével történik a kötegelés.

A gyárlátogatás után az állatkertbe látogattunk.

Filipovics Kitty, Tóth Ildikó Thúry-tagintézmény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!