Salomvár

2016.01.19. 07:16

Az ezeréves határ menti gyermekekért

Salomvár - Az elmúlt hétvégén, szombat este a salomvári kultúrházban tartották az Erdeifaluért Alapítvány kuratóriumának éves közgyűlését.

Győrffy István

Mikó Baráth György elnök az elmúlt évben történtek közül kiemelte az erdélyi Gyimesbükkön,  közvetlenül az ezer éves határ mentén működő, egyetlen magyar nyelvű általános iskola folyamatos megsegítését. Teszik ezt azért is, mert az ottani Vigasztaló Szentlélek gyermekvédelmi központ vezetője az első találkozásukkor elmondta, hogy az ő gyermekeik közül még senki sem járt Magyarországon. Az alapítvány tavaly, először áprilisban szállított adományt ide az Elanders cég támogatásával, majd júliusban Erdeifaluban táboroztatott 24 gyermeket a gyimesbükki iskolából. A hegyvidéki gyermekek igen hálásak voltak azért, hogy eljuthattak a Balatonhoz, az egerszegi Aqva Parkba, vagy a Pusztaszentlászlói és a Kehidakustányi termálfürdőbe. Viszonzásul az erdélyi gyermekek színvonalas műsorral léptek fel a zalacsébi kultúrházban és a cigányhegyi fesztiválon. Augusztusban és novemberben további segélyszállítmányt juttatott el az alapítvány Gyimesbükkre.

Az idén legfőbb célként szintén azt szeretnék elérni, hogy a legszegényebb gyimesi gyerekek is teljesen ingyenesen jöhessenek el Zalába táborozni. Az ottani magyar iskolának csak ez az alapítvány nyújt segítséget az anyaországi táboroztatáshoz. E nemes célhoz továbbra is támogatókat keresnek, mert ez a feladat önerőből nem valósítható meg. Szűkíti a lehetőségeiket, hogy az alapítvány támogatói közül ketten is elhaláloztak. A szombat esti összejövetelen róluk, név szerint dr Tátrai Attila fogorvosról és  Szí Márton János, Marci atyáról is megemlékeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!