Rendőrségi

2014.10.28. 14:04

Gázömlést szimuláltak a finomítóban

Belső Védelmi Terv Gyakorlatra került sor a MOL Nyrt. Zalai Finomítójában, majd ezt követően külső védelmi terv gyakorlatot is tartottak Zalaegerszegen kedden délelőtt.

A feltételezés szerint a finomító területén két vasúti kocsiból PB gáz szivárgott. Az egyik vagon tíz, a másik kilencven százalékos töltöttségű volt. Az esethez először a finomító szakemberei érkeztek, akik a kezdetleges gázszivárgás utáni gázömlés tényét megállapítva riasztották a létesítményi tűzoltókat. Ezt követően a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor vonult a helyszínre, akik a gáz lecsapatását folytatták sugarakkal és folyamatos méréseket végeztek a gáz koncentrációjával, terjedésével kapcsolatban. A feltételezés szerint a helyszínen zajlott a gáz átfejtése is, amihez a FER Létesítményi Tűzoltóság szolgálatában álló, a környező országokban is ritkaságszámba tartott generátorral került végrehajtásra.

Fotós: Cseresznyés Dániel, tű.zls. Zala MKI

A belső védelmi terv kiinduló helyzetét alapul vevő szituációból külső védelmi feladatok megszervezését gyakorolta a települési polgári védelmi parancsnokság törzsvezetési gyakorlat keretében. Ezek alapján a szabadba került gázt a város felé fújta a szél, ezért az ilyenkor szükséges lakosságvédelmi intézkedések végrehajtását a Polgármesteri Hivatalban szimulálták. A törzsvezetési gyakorlatnak külön aktualitást adott, hogy Zalaegerszeg Megye Jogú Város vezetése az önkormányzati választások után megújult, így számukra ez új feladatot jelentett.

Mind a külső mind a belső védelmi terv gyakorlat az értékelésben „megfelelt" minősítést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!