Rendőrségi

2013.05.29. 15:43

Lopásból származó hulladékot adott el

Börtönbe kell vonulnia annak a 32 éves iharosi férfinak, aki lopásból származó fémet adott el még tavaly áprilisban.

Arany Gábor

O. Lajos tavaly április 2-án Letenyén adott el 300 ezer forint értékű anyagot 60 ezer forintért. A holmi Tótszerdahely és Tótszentmárton közötti fekvő telepről származott, ahová a megelőző napokban jutott be ismeretlenül maradt tolvaj. A raktárba az ablak befeszítésével behatoló tettes elvitte a faipari élvágógép elektronikáját, a kapcsoló-szekrény kábelezését, vezetékeket, villanymotorokat, vasanyagokat. Ezek után összeszedte még az udvaron található fémeket is. Ezzel a tolvaj a telep tulajdonosának 2,2 millió forint kárt okozott.

Szerencsére a károsult feljelentése után a rendőrség rövid időn belül lefoglalta ez ellopott anyagokat, igaz, azok már használhatatlan, szétfűrészelt, összetört állapotban voltak. Viszont segítségükkel eljutottak az orgazdához. Azt ugyanis a nyomozás nem tudta kideríteni, ki járt a telepen, csak az eladót, O. Lajost tudták azonosítani.

A 32 éves férfi az eljárásban tagadta bűnösségét. Azzal védekezett, hogy a letenyei telepen leadott hulladék nem ipari, hanem háztartási származású volt. Abban bicikli, vetőgép, hordó, edény volt. Az anyagokat rokonaival a tótszentmártoni temetővel szembeni elhagyott területről termelték ki, egy részét a föld alól ásták elő. A helyet megmutatta a rendőröknek is.

Ezzel szemben azonban a telep tulajdonosa és dolgozója a letenyei hulladék-felvásárlónál az O. Lajostól átvett holmik között felismerte a tőlük eltűnt villanymotorokat, kábeleket, szétdarabolt gépalkatrészeket. Mivel ezek egy részét korábban maguk festették le, pontosan és részletesen leírták jellegzetességeiket, valamint egyértelműen azonosították is.

Azt már a község polgármestere mondta el, hogy az O. Lajos által megjelölt területet rendszeresen takarítják, ezért ott nem gyűjthetett ipari hulladékot a férfi. A felvásárló pedig arról számolt be, hogy a telepét korábban is rendszeresen látogató férfi addig mindig csak kisebb mennyiségű hulladékot adott le. Ez alkalommal azonban 680 kiló ömlesztett fémhulladékot vett át tőle. Ezeket az adóhatóság előírásának megfelelően külön konténerben helyezték el. Véleménye szerint ez az anyag nem származhatott szeméttelepről, nem áshatták ki a földből sem, mert annak jellegzetes nyomai maradtak volna. Ráadásul olyan holmikat, amikről O. Lajos beszélt nem is találtak a rendőrök a hulladékfelvásárló telepen.

O. Lajos tagadta, hogy ő vitte be a konténerben lefoglalt portékát, ám az elismerte, hogy az átvételi jegyet ő írta alá. Két segítője vele azonos tartalmú vallomást tett, de állításaikat a többi tanú és a tények is megcáfolták.

Mindezek alapján a bíróság O. Lajost 10 hónap börtönre ítélte. Emellett elrendelték a korábban jármű önkényes elvétele, cserbenhagyás, valamint ittas járművezetés miatt rá kiszabott, de végrehajtásában eddig felfüggesztett 14 hónap szabadságvesztés letöltését is. Ezt az elsőfokú ítéletet hagyta helyben az egerszegi törvényszék a napokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!