Rendőrségi

2013.02.21. 16:32

Elhanyagolta gyermekeit, bíróság elé kell állnia

Lenti - Elsírta magát a bírósági meghallgatásán az egyik tanú, miközben arról beszélt, hogy milyen körülmények között éltek Mikekarácsonyfán Orsós Lajosné gyerekei. Az asszonyt kiskorú veszélyeztetésének bűntette vádjával állították bíróság elé.

Gyuricza Ferenc

Azaz csak állították volna, ám a 12 gyermekes nő az idézést figyelmen kívül hagyva nem jelent meg a tárgyaláson. Ennek ellenére dr. Horváth Zsolt bíró - egyetértésben az ügyésszel és a kirendelt védővel - úgy döntött, meghallgatja a tanúkat.

Orsós Lajosné 2011 nyarán költözött Mikekarácsonyfára, az addig állami gondozásban lévő, időközben nagykorúvá vált gyermeke számára vásárolt, szerény családi házba. Az asszony vitte magával férjét, valamint az akkor még nála lévő kisebb gyermekeit is. A férfi december 6-án elhunyt, a vádlott ezután egyedül nevelte gyermekeit, köztük azt a csecsemőt is, aki már férje halála után született. A nevelés szó azonban a vádirat és a tanúvallomások alapján erősen túlzónak hat, mert a nő teljesen elhanyagolta gyermekeit, így azok ápolatlanul és mosdatlanul jártak, bőrük piszkos, ruházatuk szennyezett, és többnyire nem az évszaknak megfelelő, vagy hiányos volt.

A gyermekjóléti és családsegítő szolgálat kezdeményezte a védelembe vételüket, helyzetük azonban nem javult.

A vádlott még a megbetegedett gyermekek ellátására sem fordított figyelmet, a részükre felírt gyógyszereket általában nem, vagy csak késve váltotta ki, őket az orvoshoz nagyobb, 8-10 éves testvéreivel küldte el, akiktől a háziorvos nem kaphatott megfelelő tájékoztatást a betegség jellegével és tüneteivel kapcsolatban.

Táplálásuk szintén nem volt kielégítő, gyakran éheztek, többször is előfordult, hogy a szomszéd etette meg őket.

A tanúvallomások szerint gyakran előfordult, hogy az anya koldulni vagy lopni küldte gyerekeit, miközben ő odahaza tartózkodott. Egyik falubeli szerint, ha a vádlott pénzhez jutott - családi pótlékként havi százezer forint nagyságrendű összeget vett fel -, azt rendszerint cigarettára és italra költötte. Ittas állapotában a gyermekekkel még kevésbé törődött, őket felügyelet nélkül az utcára küldte, a hazamenni félő gyermekek ilyenkor az éjszakát a szabad ég alatt töltötték.

A tárgyalás március 21-én folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!