Rendőrségi

2011.05.23. 09:27

Felülvizsgálati kérelem egy szállodaépítés miatt (frissítve)

Egy szállodaépítés miatt törvényességi felülvizsgálati kérelemmel fordult több badacsonytomaji lakos a Központi Nyomozó Főügyészséghez.

MTI

A badacsonytomaji székhelyű B1237 Ingatlanforgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság május 23-án az alább olvasható "Bűnügyi zárlatot kérnek egy épülő badacsonyi szállóra" című MTI cikkhez kapcsolódóan, arra reagálva, helyreigazítási kérelmet juttatott el szerkesztőségünkhöz.

A helyreigazítás szövege:
"A bűnügyi zárlatra utalással a cikk megtévesztő módon azt a hamis látszatot keltette, mintha a B1237 Kft. által a Badacsonytomaj, Park utca 22. szám alatt található ingatlanon végzett építési tevékenységgel kapcsolatban bűntetőeljárás lenne folyamatban, amely azonban nem felel meg a valóságnak. Kizárólag arról van szó, hogy az egyik szomszédos ingatlan tulajdonosa - név szerint Mészáros Éva - törvényességi felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, amelynek alapján az illetékes ügyészség közigazgatási- és nem büntetőjogi feladatkörben jár el. Bűnügyi zárlat elrendelésének az ügyészi törvényességi felügyelet körében nincs helye.
A B1237 Kft. jogszerűen kiadott jogerős építési engedély alapján végzi tevékenységét, amely építési engedély nem 30, hanem 45 szobás szállodaépületre vonatkozik. Az építési engedély révén a szomszédok is értesültek a szállodaépítkezés valódi nagyságrendjéről, azonban az építési engedéllyel szemben kifogást nem emeltek, fellebbezési jogukkal nem éltek. A jogerős építési engedély rögzíti, hogy a tervezett épület megfelel a vonatkozó jogszabályoknak, illeszkedik a helyi környezetbe.
Az építési engedély kiadására a vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartása mellett került sor.
Mészáros Éva kezdeményezésére a szállodaépítéssel kapcsolatban már több különböző eljárás volt folyamatban, azonban valamennyi eljárás során egyértelműen igazolást nyert, hogy a szállodaépítkezés tekintetében jogsértés nem történt.
Nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy a beruházás tönkre tenné a szomszédos ingatlanokat, ugyanis a szálloda egy korábban teljesen elhanyagolt építési telekre épült, és komoly fejlesztést eredményez a környéken, ezért nemhogy csökkentené, hanem éppen ellenkezőleg növelné a környező ingatlanok forgalmi értékét."



Bűnügyi zárlatot kérnek egy épülő badacsonyi szállóra (május 16-i MTI hír)

Jogellenes szállodaépítés miatt törvényességi felülvizsgálati kérelemmel fordult több badacsonytomaji lakos a Központi Nyomozó Főügyészséghez, és bűnügyi zárlat elrendelését kezdeményezi a folyamatban lévő építkezésre - tájékoztatta Mészáros Éva, az érintetteket képviselő helyi lakos hétfőn az MTI-t; a  beruházó szerint jogszerűen zajlik az építkezés.

Mészáros Éva állítása szerint két évvel ezelőtt a környék lakói egy 30 szobás szálloda felépítéséhez járultak hozzá, helyette azonban 45 szobás épül, egy egyeztetéskor fel nem tüntetett szárny pedig zöldterületre. Ezt egy éve, az építkezés megkezdése után vették észre - tette hozzá. Azóta több fórumon tiltakoztak, de a beruházás továbbra is folyik. Azt szeretnék elérni, hogy a szerintük szabálytalanul megépített szárnyat a hatóságok lebontassák. 
   
"Négy ingatlan elértéktelenedését okozza, ha a szálloda ebben a formában fennmaradhat" - mondta Mészáros Éva. A beruházást támadó helyi lakosok szerint azt is ki kell vizsgáltatni, miért nem látta a tervtanács mint szakmai véleményező testület a terveket, holott egy kormányrendelet szerint minden, háromezer négyzetméternél nagyobb beruházáshoz kötelező a tervtanács előtti megjelenés, márpedig itt ennél nagyobbról van szó.
   
Nagy István, az építtető helyi borász és vendéglátós család érdekeltségbe tartozó projektcég, a B1237 Kft. egyik ügyvezető tulajdonosa az MTI megkeresésére közölte, minden jogszerűen zajlik, és erre az is garancia, hogy a 900 milliós beruházás részben uniós támogatással, nagyobb részt banki hitelből valósulhat meg.
   
"Ez azt jelenti, hogy féltucatnyi hatóság, köztük a VÁTI Kht. és az illetékes nemzeti park ellenőriz folyamatosan minden csavart, nem csak a terveket és a kivitelezést" - tette hozzá. Mint mondta, azért nem vitték tervtanács elé a projektet, mert nem érte el azt a nagyságot, amikortól kötelező ezt megtenni. Álláspontja szerint a projekt támadói nem éltek fellebbezési jogukkal, amikor még megtehették volna, most azonban a ténykedésük már nem más, mint alaptalan vádaskodás és rossz hír keltése.
   
Gulyás Ildikó, a Veszprém Megyei Főügyészség szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a badacsonytomaji lakosok beadványa hétfőn érkezett meg a főügyészségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!