Rendőrségi

2011.02.02. 14:20

Kábítószer-ültetvényt számoltak fel két megyében

Mintegy 150 millió forint feketepiaci értékű kenderültetvényeket számoltak fel a rendőrök Apátistvánfalván és Gyálon - közölték az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

A nyomozás Debrecenben indult, a rendőrök kábítószer-fogyasztókon keresztül jutottak el Budapestre, illetve Pest és Vas megyébe. Az egy időben tartott házkutatások során 800 tő vadkendert és tíz kilogramm termést foglaltak le - mondta Tóth Ferenc alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.
   
Az ügyben nyolc ember ellen indítottak eljárást, közülük ötöt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett - közölte az osztályvezető, hozzátéve, hogy az ügyben további gyanúsítások várhatóak.
   
A nyomozás részleteiről szólva az alezredes elmondta: a Vas megyei kistelepülésen, Apátistvánfalván egy házban valóságos "kenderfarmot" találtak. A kábítószer-termesztők "vetésforgóban" nevelték a marihuána alapanyagául szolgáló növényt, így a 674 tő palántától a "leszüretelt" és kiporciózott drogig mindent megtaláltak a rendőrök.
   
A gyors, ütemszerű termesztéshez növekedésgyorsítókat, rovarirtókat használtak, és az aktuális gondozási feladatokat, az érési ütemeket egy falra kifüggesztett táblázaton jelölték - mondta Tóth Ferenc.
   
A komoly műszaki berendezések üzemeléséhez (fűtés, szellőzés, világítás) megtervezték az elektromos hálózatot is, de - mint a nyomozást irányító rendőri vezető fogalmazott - a befektetett munka és pénz meghozhatta volna gyümölcsét, ugyanis a marihuána grammonként 2000-2500 forintba kerül, így a lefoglalt, már kiszárított 10 kilogrammnyi, valamint a kannabisztövekről várható termés feketepiaci értéke meghaladhatja a 150 millió forintot.
   
A Pest megyei Gyálon két házban tartottak házkutatást: az egyik épületben kábítószer-termesztéshez szükséges eszközöket és berendezést, míg a másik címen 81 tő növény mellett szintén ilyen eszközöket találtak. A fővárosban egy, Debrecenben négy helyszínen tartottak házkutatást, azoknak a férfiaknak a lakásán, akik a termesztőktől beszerzett drogot árulták.     
   
Az osztályvezető közlése szerint igazságügyi szakértők vizsgálják a marihuána minőségét, és ha a minősítés jelentős mennyiségről szól, a hatályos törvények szerint a drogtermesztők és -terjesztők 5-20 éves vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphatnak.
   
Halmosi Zsolt, Vas megye rendőrfőkapitánya a sajtótájékoztatón azt mondta: a rendőri vezetők és szaknyomozók számítottak arra, hogy az utóbbi években történt fővárosi elfogások, és ültetvény-felszámolások után vidékre, csendes kistelepülésekre helyezik át az elkövetők ezt a tevékenységet. A dandártábornok köszönetet mondott a Hajdú megyei, a dabasi és a körmendi rendőröknek, valamint a Terrrorelhárító Központ munkatársainak, az elfogásokban és a megyéjét érintő bűncselekmény felszámolásában nyújtott segítségért.
   
Fekete Csaba dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta, hogy mintegy 70 rendőr vett részt a több megyét érintő, összehangolt rendőri akcióban.
   
A rajtaütést irányító Tóth Ferenc, a bűnügyi osztály vezetője kérdésre válaszolva kijelentette: az ügyben nincsenek külföldi szálak, csak magyar állampolgárokat vontak eljárás alá. Hozzátette, hogy a fővárosban és Pest megyében korábban elfogott, hasonló módszereket alkalmazó vietnámi kábítószer-terjesztőkkel nincsenek kapcsolatban az előzetes letartóztatásba helyezett férfiak.
   
Fekete Csaba megyei rendőrfőkapitány közlése szerint a múlt évben Hajdú-Bihar megyében összesen 11 kilogramm marihuánát, 2,5 kilogramm amfetamint és 4 kannabiszültetvényen 370 tő növényt foglaltak le a rendőrök.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!