Rendőrségi

2011.01.11. 12:18

Rettenet: hagyták meghalni ágyban fekvő rokounkat

Szabadságvesztéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla kedden jogerősen azt a férfit és nőt, akik hagyták meghalni ágyban fekvő rokonukat 2007-ben Kőröshegyen.

MTI

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa a vádlottakat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek. Az 52 éves férfit hét év letöltendő fegyházbüntetésre, 56 éves párját hat év börtönre ítélte. A másodfokú bíróság ezzel megváltoztatta az ügyben korábban eljáró Somogy Megyei Bíróság határozatát, amely a férfira tizenegy év fegyházat, a nőre pedig - akkor még segítségnyújtás elmulasztása miatt - egy év tíz hónap, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki.
   
A tényállás szerint az élettársi kapcsolatban élő pár a nő nővérével, a későbbi sértettel lakott együtt, az ő nyugdíjából tartották fenn magukat a Somogy megyei Kőröshegyen. Mindhárman italozó életmódot folytattak, de a sértettnek epilepsziás betegsége is volt, s mivel nem vette igénybe az orvosi ellátást, állapota fokozatosan romlott. Mindezt az is súlyosbította, hogy a férfi ittasan őt és az élettársát is bántalmazta.
   
A sértett bal combcsontja 2007 novemberében eltörött, sérülése az ágyhoz kötötte, ellátása terén pedig a húgára és annak élettársára volt utalva. Kérte, hívjanak hozzá orvost, de ez nem történt meg, mert a férfi félt, hogy kiderül: korábban megverte a nőt.
   
A pár azonban nemcsak orvost nem értesített, hanem a rokon etetéséről és itatásáról sem gondoskodott megfelelően, a beteg higiéniájával pedig egyáltalán nem foglalkozott.
   
A férfi ráadásul 2007. november 17. és 19. között ismét bántalmazta a lényegében már védekezésre képtelen sértettet, aki az év november 20-ára virradó éjjel meghalt. A vádlottak csak ezután értesítették az ügyeletes orvost.
   
Szakértők megállapították, hogy a nő halálát orvosi ellátatlansága, éhezése és mozgáskorlátozottsága okozta, de komoly szerepet játszott abban a bántalmazás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!