Rendőrségi

2011.01.08. 09:24

131 közlekedési baleset egy nap alatt

A közutakon az elmúlt nap 24 órájában a rendőrség összesen 131 közúti közlekedési baleset során intézkedett: ebből 2 közlekedési baleset 2 halálos áldozatot követelt, 4 súlyos, 20 pedig könnyű sérüléssel járt - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság szombat délelőtt.

MTI

Ezeken felül 105 személyi sérülés nélküli, anyagi kárral járó baleset történt.

Északon, északkeleten marad az eddig megszokott borult, párás idő, előfordulhat szitálás, kisebb eső, zápor. Másutt hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számítani lehet, késő délután, estefelé azonban előfordulhat elszórtan zápor. Erős széllökésekre a délnyugati, nyugati megyékben kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 6 és 11 fok között alakul, délnyugaton azonban 13 fok körül is lehet. Északon, északkeleten alacsonyabb marad a hőmérséklet, 2 és 5 fok várható. Melegedés kezdődött, ezért a sónedves, szárazabb felületű utak nagyobb tempóra csábíthatják az autósokat. A nem gyorsforgalmú utakon azonban váratlanul ráfuthatnak letaposott vagy hókásás,  havas útfelületekre (olvadáskor tócsákra). A közlekedési szabályok betartásával, az út- és látási viszonyoknak megfelelően történő sebesség megválasztásával és körültekintő közlekedéssel elkerülhetőek a balesetek.
   
A hétvégén az M0-ás régi szakaszán lehet terelésre számítani, mert épül a harmadik forgalmi sáv. Jól kiépített és kitáblázott terelés mellett folyamatos sebességkorlátozás van érvényben (az M0-M7 csomópontban is)!  Fokozott óvatossággal közlekedjenek, szinte naponta változnak a korlátozások, illetve új útszakaszokra terelik a forgalmat! Ne vezessenek rutinból!
   
A preventív síkosságmentesítés (sózás) szükség esetén minden autópályán folyamatos lesz.
   
Az előre ki nem számítható bekövetkezendő baleseteknél a mentési és a helyreállítási munkák miatt terelésre, sebességkorlátozásra kell számítani. Fokozott figyelemmel vezessenek!
   
Határátkelőhelyeinket tekintve Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban számolunk várakozás kialakulásával 2011. január 06-09. között, amelynek kapcsán 60-120 perces várakozás is kialakulhat.
Torlódás esetén a magyar és a szerb állampolgárok részére alternatív útvonalnak a 08-18 óra között nyitva tartó Bácsalmás közúti határátkelőhelyet ajánljuk.
   
Röszke autópálya határátkelőhelyen számolunk még várakozás kialakulásával a belépő irányú személyforgalomban 2011. január 06-09. között. Itt is kialakulhat 60-120 perces várakozás. A szerb határszakaszon átlépő szerb és a magyar állampolgárok részére alternatív útvonalnak a 08-18 óra között nyitva tartó Tiszasziget közúti határátkelőhelyet ajánljuk.
   
Záhony és Beregsurány közúti határátkelőhelyeken a belépő személyforgalomban számolunk nagyobb számú utassal 2011. január 06-09. között, amelynek kapcsán 60-120-180 perces várakozás is kialakulhat.

A záhonyi és a beregsurányi forgalomtorlódás elkerüléséhez alternatív útvonalnak továbbra is a 07-19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyet és a 08-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk.
   
Az ukrán határszakasz határforgalmának aktuális helyzetéről a Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK ügyeletén lehet érdeklődni a +36-42/524-600 telefonszámon.
   
A vonattal történő közlekedés esetén a téli időjárás függvényében előfordulhatnak kisebb-nagyobb késések a nemzetközi expressz vonatok esetében, amelyek Záhony vasúti határátkelőhelyet is érintik. Javasoljuk az utasoknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak a MÁV információs vonalán.
   
Szintén a téli időjárásra való tekintettel a légi közlekedést választóknak is javasoljuk, hogy indulás előtt a járatok légitársaságainál érdeklődjenek az esetleges késésekről, a járatok törléséről.
   
A határátkelőhelyek felkészültek a nagy forgalom lebonyolítására, a szükséges kapacitással fognak üzemelni; ha szükséges, ideiglenes forgalmi rendet alakítanak ki a várakozások csökkentése érdekében. Az utasok napra készen tájékozódhatnak a határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a http://www.police.hu/hatarinfo/varakozas.html" target="_blank" oldalon.

Ezek is érdekelhetik