Púder Nélkül

2014.11.04. 10:57

Természetes anyagokból, hagyományos módon főzték a szappant

Forró masszát kevergetett több órán át a keszthelyi Népművészeti Alkotóház udvarán Giricz Kálmán, aki a szappanfőzés rejtelmeibe avatta be az érdeklőket.

Keszey Ágnes

Bár a boltok polcain megszámlálhatatlanul sokféle tusfürdő, folyékony és szilárd szappan és mosópor található, mégis egyre többen nyúlnak vissza nagyanyáink, dédanyáink hagyományaihoz és keresik a hagyományos módon, tartósítószerektől és adalékanyagoktól mentes szappanokat, melyek mosásra és testünk tisztítására is alkalmasak. A keszthelyi szappanfőzési bemutató iránt is többen érdeklődtek: 90 literes üstben főtt az anyag.

Kondákor Katalin és Tomonicskáné Kiss Andrea otthon is főzne szappant, Giricz Kálmán avatja be őket a készítés rejtelmeibe

- A recept egyszerű: 12 liter vízben kevertem el 2 kg lúgot, és kellett még hozzá 10 kg használt sütőzsiradék. A kész szappanban ennek semmi nyoma és erre utaló szag sem lesz, hiszen egyrészt megszűrtem, másrészt a szennyeződés leül az aljára. Másfél-két órán át kell főzni, aztán egy tepsibe kerül, ebben négy-öt órát szikkad és már vágható is. Így készül a mosószappan, mely akár pipereszappanként is használható. A kész szappan színezék- és illatmentes – mondja Giricz Kálmán.

Giricz Kálmán a kész szappant mutatja

A Balatoni Szappanfőző elárulta, hogy az igényekhez igazodva néha gyógynövényes és bőrtápláló olajokkal gazdagított szappant is készít, ám tartósítószer egyikbe sem kerül. Ebben is különbözik a boltokban kapható szappanoktól, hiszen azokban mesterséges és térfogatnövelő anyagok is vannak.

Tomonicskáné Kiss Andrea és Kondákor Katalin azért érkezett, mert szerette volna ellesni a fortélyokat.

- Mosószappant szeretnénk otthont készíteni, mert szeretnénk ezzel kiváltani a mosóport. Ennek használatával egyben a hagyományokat is őrizzük  és a környezetet is kíméljük – emelték ki a hölgyek.

Címkék#szappan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!