Púder Nélkül

2012.09.13. 08:45

Szappan és szappan között is van különbség: mire figyeljünk a választásnál?

Zalaegerszeg – Egyre többen keresik a bőrbarát, gyógyhatású szappanokat, a választék már-már zavarba ejtően nagy: nehéz eligazodni. Milyen szempontok segíthetnek a választásban?

Péter Gyöngyi

Szappan és szappan között van különbség, előfordulhat, hogy a természetesnek titulált termék is gondot okoz. Érdemes tehát körültekintően választani, és néhány percet időzni a polcok előtt, mielőtt a pénztárcánk után nyúlunk.

– Fontos, hogy ne általánosítsunk: ha valahol vásároltunk már egyszer gyógyhatású szappant, mely nem használt a bőrünknek, nem biztos, hogy a többi sem fog. Lehet, hogy csak rossz helyen, nem hozzáértő embertől vettük. Emellett azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy minden ember bőre más, mindenkinek meg kell tehát találni a számára ideálisat. Az például jó szempont a választáshoz, hogy natúr illata legyen a szappannak – adott tippet Szabó Anita. – A körömvirágnak, a dióolajnak is jellegzetes illata van, akárcsak a kamillának vagy a levendulának. Ha ezek a növények szerepelnek a megjelölésben, nagyobb eséllyel van szó natur cikkről, mintha fantázianeve lenne a terméknek. Hasznos böngészni a szappanok összetétellistáját. Nyilván a laikus számára nem sok mindent árul el a felsorolás, de például a kőolajszármazékokra bárki felfigyelhet. Ha pedig azt írták a csomagolásra, hogy gyógynövényes, akkor legyen benne gyógynövény, ne csak valamilyen illatanyag. Ha már vonalkód szerepel a csomagoláson, akkor megbízható, hiszen azonosítható a termék.

Ha látja az ember az összetevők listáját, legalább dönthet arról, hogy az illatosat vásárolja vagy a szaglószervünk számára kevésbé feltűnőt, mely azonban nyugtatja, de legalábbis nem irritálja a bőrt. Különösen fontos ezt szem előtt tartaniuk az érzékeny bőrűeknek, a tapasztalat azt mutatja, egyre többen vannak. Ha valaki például ekcémától szenved, ott már kell valami plusz is. Az ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat tartalmazó szappanok – például a kecske-, a juhtejes vagy iszapszappan – gyógyítják a bőrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!