Púder Nélkül

2012.09.13. 07:27

Mit majszoljon a gyerek két tanóra közt?

Zalaegerszeg – Reggeli otthon, ebéd a menzán, ám jó, ha a szülő tízóraira, uzsonnára is csomagol valami apróságot iskolás csemetéjének: aki éhes, nem tud koncentrálni. Na, de mi kerüljön az elemózsiás dobozkába?

Péter Gyöngyi

A nebuló nyilván nem az alapján választ étket, hogy az megfelel-e a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A többség, ha rajta múlna, inkább a süti, mint a gyümölcs, zöldség mellé tenné le a voksát. Ezért aztán jobb, ha a szülő gondoskodik arról, hogy a tanórák, foglalkozások közötti szünetekben legyen a gyereknél valami finom, ám mégis egészséges majszolnivaló. Ha ugyanis az éhségtől vezérelve néz körül a büfében, biztos nem a legideálisabb ennivalót kéri majd. Természetesen a csemetét is meg kell kérdezni arról, mit enne másnap tízóraira, uzsonnára, illetve elfogadja-e azt, amit a szülő felkínál neki. Fontos a változatosság, ha minden nap ugyanazt a csemegét kapja, alighanem hamar ráun, bármennyire szereti is.

A galériáért kattintson a képre!

– Amennyiben a szülőnek van rá ideje, energiája, hogy elkészítse, helyet kaphat a csomagban például muffin is. Sokféle változata van ennek a tésztafélének, kerülhet bele aszalt gyümölcs, dió, mandula, mogyoró, szezámmag vagy éppen lenmag, esetleg kókusz: ez mind-mind egészséges. Néhány kocka csokoládé is vonzóvá teheti, az étcsokoládénak nagyon jó hatása van a szervezetre. A muffin mellé pedig gyümölcsöt vagy éppen 100 százalékos ivólevet is adhat az ember – adott jó tanácsot Palotai Ágota, a Zala Megyei Kórház belgyógyászatának dietetikusa. – Az egészséges kekszek, zabfalatok szintén jöhetnek, miként a joghurt és a gabonaszemekkel, különféle aszalványokkal dúsított müzli, a mézzel összeállított magkeverékes szelet is. Zabkását szintén elkanalazhat egy-egy szünetben. Most még friss a paradicsom, a paprika, utóbbiba tölthetünk körözöttet, mellé pedig egy-egy magos kiflit is csomagolhatunk. A margarinos kenyeret különféle csírákkal dobhatjuk fel, így máris új, a megszokotthoz képest más ízt érezhet a gyerek. A szendvics is lehet változatos: reszelhetünk a krémsajtba sárgarépát, keverhetünk bele túrót, a majonézbe különféle zöldségféléket. Annak, aki szívesen elrágcsálja, sárgarépát, karalábét vagy akár zellerszárat is csomagolhatunk.

A reklámokból olyan termékeket is megismerhetünk, melyek valóban jók és hasznosak. Mivel a tévében látja a gyerek, talán szívesebben elfogadja, hiszen trendi, divatos, így például rábírhatjuk a teljes kiőrlésű gabonákból készült kekszek, joghurtok fogyasztására.

– Természetesen nincs azzal semmi probléma, ha a gyermek időnként pár kocka csokoládét is eszik, hiszen a benne található cukor az agy fontos tápláléka, csak éppen túlzásokba nem szabad esni – figyelmeztetett végül a szakember.


Tonhalkrém

Egészséges eledel a hal, de keveset fogyasztunk belőle. Szendvicskrémként azonban biztosan szívesen fogyasztja sok gyerek. A tonhalkrémhez nem kell más, mint 10 dkg lecsöpögtetett tonhalkonzerv, 2 főtt tojás, 4 dkg majonéz. Ezt összekeverjük, ízesíthetjük mustárral, petrezselyemmel, tengeri sóval, borssal, esetleg újhagymával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!