Púder Nélkül

2012.06.07. 02:30

Ha kiszabadul a láb a cipőből

Zalaegerszeg - Alig várja az ember, hogy megszabaduljon a zárt cipőktől és átadja magát a felszabadultság élményének, ám nyáron nemcsak szem előtt vannak, de több törődést is igényelnek lábaink.

Péter Gyöngyi

A divatos, kényelmes papucsok láttatni engedik, amit a csizmák, átmeneti cipők jótékonyan elfedtek: az ápolatlan láb nemcsak kiábrándító látvány, de komoly egészségügyi gondokhoz is vezethet.

– Télen kevesebb a probléma, nyáron azonban gyakorlatilag nincs, ami védje a lábainkat, így a por, a szél hatásának köszönhetően sokkal jobban berepedezik a sarok, a talp bőre – mondta elöljáróban Hegedüs Bernadett zalaegerszegi pedikűrös. – Azok, akik még sosem jártak szakembernél, kicsit tartanak az egésztől, szégyellik, hogy egy idegenre bízzák a lábaikat. Kezelés közben persze beszélgetünk a vendégekkel, akik szépen lassan megnyílnak, és aztán szívesen térnek vissza. Egyre több a férfivendég, vagyis az erősebb nem képviselői szintén odafigyelnek a lábaikra. Ma már a pedikűr is mindennapos dolog, ugyanolyan, mint amikor valaki fodrászhoz vagy kozmetikushoz megy. Azt, hogy kinek mennyi figyelmet kell fordítania a lábápolásra, meghatározhatja a cipő, az életkor és a testsúly is: annak, aki nehezebb, nagyobb súly terhelődik a sarkára, így vastagabb bőr képződhet rajta. A hegyes lábbeli nem előnyös, hiszen összenyomja az ujjakat, de a magas sarok nem feltétlenül okoz bőrkeményedést: egyéne válogatja. A jó tanácsot nem nagyon fogadják meg, a tapasztalat az, hogy a divat diktál.

Mindenesetre nem érdemes megvárni, míg sebes lesz az ember sarka, talpa, hiszen a berepedezett láb nemcsak esztétikai probléma, de el is fertőződhet, hiszen folyamatosan belemegy a por, a kosz, így állandóan begyulladhat és ez bizony komoly fájdalmat jelent.

A piros mindig divatos marad, de idén a harsányabb színek is rendkívül népszerűek

A szakember nem egészen egyórás kezeléssel megelőzheti a bajt vagy, ha már megvan, segíthet helyrehozni a dolgot: előbb kiáztatja a lábat, majd egyszer használatos szikével eltávolítja a fölös bőrt, rendbehozza a körmöket, megfelelő ápoló krémmel keni be a lábat, majd annak, aki igényli ezt, szépen kilakkozza a körmeit. Az, akinek nem jut ideje a kezelésre, otthon is ápolhatja meggyötört sarkát, talpát. Lehetőleg meleg vizes, tengerisófürdőbe áztassa a lábát, testradírral távolítsa el a fölös hámréteget, utána jöhet a habszivacs, majd a nyugtató krém. A strandokon, uszodákban az esetleges gombás fertőzések miatt érdemes óvatosnak lenni. Ha valaki mégis áldozatul esik, nem kerülheti el az orvost.

A hölgyek természetesen szép, lakkozott körmöket is szeretnének. A piros mindig divatos marad, de idén a harsány színek is népszerűek, a lila, a narancssárga, a kék, a pink ugyancsak kedvelt, sorolta a szakember, akitől azt is megtudtuk, hogy a kéz és a láb körmét manapság már nem szükséges egyforma színűre festeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!