HIRDETÉS

2019.03.05. 08:15

Így válassz notebook-ot otthoni használatra!

Ha nincs a közeli ismerőseink között olyan, aki segíteni tudna a notebook kiválasztásában, akkor muszáj egy kicsit körbe néznünk a piacon, hogy a mi szempontjainknak melyik gép felel meg a legjobban.

Kezdjük az elején. Mi a notebook és mi a laptop? Nem ugyanaz a kettő? Mi a különbség? A helyzet az, hogy ma már gyakorlatilag mindegy, hogy minek hívjuk a hordozható számítógépet, nincs különbség közöttük. Sokkal inkább az a kérdés, hogy asztali gépet szeretnénk-e otthonra vagy hordozhatót.

Asztali gép vs. hordozható

A mai napig az asztali gépek azok, amelyek kvázi csúcsteljesítményre képesek és rugalmasan fejleszthetőek, legyen szó a memóriáról, meghajtókról, bármiről. Ha játszani szeretnénk napi szinten a legújabb játékokkal és online, akkor inkább az asztali gépet javasoljuk, plusz, ha videót vagy hangot vágnánk és szerkesztenénk rajta, azokra is jobb választás az asztali gép.

A hordozható gép, azaz a laptop vagy notebook előnye a hordozhatóság. Ám ma már ezek is nagyon sokat tudnak. Egy „mezei” felhasználó számára, aki internetezésre, alap programok használatára keres gépet, annak a méretei miatt ez teljesen megfelelő és jó választás. Iskolai projektekhez, jegyzeteléshez, közösségi média használatához kiválóan megfelelnek, ha gyerekünk számára keresünk épp.

Mit tudjon a notebook?

Tartsuk szem előtt azt, hogy a technológia gyorsan fejlődik, ezért érdemes egy kicsit többet költeni egy notebookra most azért, hogy ne kelljen jövőre lecserélni. Akár néhány tízezer forint is számít, ha alaposan átböngésszük egy-egy gép között a különbségeket. Miket kell sorra venni?

A legfontosabb a memória és a háttértár mérete, minél több és nagyobb, annál jobb. A 8 GB memória teljesen jónak mondható már, a háttértár lehetőség szerint legyen 256 GB körül minimum. Az ennél kevesebb is jól működik, de olykor lassúnak érezhetjük például egy-egy oldal betöltését, ami nem feltétlenül az internet sebességétől függ ezesetben.

A kijelzőnek nem a mérete, inkább a felbontása mérvadó. Illetve, ha valaki nagy képernyős notebookot szeretne, akkor annak is a minél nagyobb felbontású változatát keresse azért, hogy kristálytiszta legyen a kép. Az 1920x1080-as felbontás lehet egy jó kiindulási alap.

Az operációs rendszer is fontos kérdés. Vannak, akik ragaszkodnak a Windows-hoz, mások a Linuxhoz vagy az macOS-hez. A különböző programokat és alkalmazásokat, valamint weboldalakat már úgy fejlesztik és optimalizálják, hogy minden mindenen fusson és használható legyen. Könnyebb talán egy Windows-os géppel kezdeni, ha most először vásárolunk gépet. A frissítéseket így is, úgy is célszerű telepíteni. A notebookokat jogtiszta operációs rendszerrel és szoftverekkel árulják a megbízható helyeken.

Szín, méret, súly és kiegészítők

A színek sokfélék lehetnek, csajosabb vagy épp férfiasabb, ha valaki ez alapján kategorizálná az arany/ezüst/rózsaarany/fekete, és a többi... változatokat. Sok notebook kapható extrásabb színekben is, de akár külön vásárolhatunk rá védőfóliát vagy hordozható tokot, ami még inkább személyre szabottabbá teszi a gépet.

Minél könnyebb egy notebook, annál jobb. A miniatürizálásnak köszönhetően egy kisebb vagy könnyebb gép egyáltalán nem biztos, hogy kevesebbet tud, mint egy fajsúlyosabb versenytársa.

A billentyűzetet, ha kicsinek érezzük esetleg, csatlakoztathatunk rá USB-n keresztül külső, nagyobb billentyűzetet, valamint ne feledkezzünk meg az egérről sem, ha valaki nagyon nem tud megbarátkozni a touchpaddel.

A notebookon legyen kialakítva több USB csatlakozó, internetkábelnek hely, és ha valamiért sokat használunk CD-t vagy DVD-t, akkor legyen benne CD/DVD olvasó is. Ez ma már sok gépben egyáltalán nem található meg, mert mindent streamelünk, letöltünk és online tévézünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában